Saját KB bal
Saját KB jobb

Egészséges a vese a kutyáknak?

A belsőségek a nyers és a főtt étrendben is fontos szerepet kapnak, hiszen tápanyagokban rendkívül gazdagok. Belsőségnek minősül minden, ami nem csont/porc vagy izom(hús), például a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, az agyvelő, a vese, a herék, a pacal stb. Általánosságban igaz, hogy a belső szervek tápanyagokban rendkívül gazdagok.

A „rendkívül” egyáltalán nem túlzás! Az izomhúshoz képest a belsőségekben sokkal nagyobb mennyiségben találhatók nyomelemek és ásványi anyagok is. Éppen emiatt érdemes az arányukat a menün belül meghatározott keretek között tartani, hiszen a túl sok belsőséggel túladagolhatunk bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat – arról nem is beszélve, hogy hasmenést is okozhatunk.

A vese, mint belsőség, szintén gazdag tápanyagforrás. Tartalmaz A- és C-vitamint és B-vitaminokat is, illetve D-vitamint, kalciumot és vasat is. Alapvetően egészséges, tápanyagokban gazdag táplálékforrás.

Mégis vannak, akik óva intenek a vese etetésétől. Ennek oka pedig az, hogy a vese a szervezet szűrője. Kiválasztó szervként az is a feladata, hogy megszűrje a méreganyagokat. Emiatt a vese és a máj (szintén a kiválasztásért felelős szerv) fogyasztását ellenzők szerint nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a sok káros anyag lerakódhat a szövetekben. Ez a félelem sajnos nem alaptalan. A folyamatosan antibiotikumokkal és egyéb gyógyszerekkel kezelt vágóállatok szervezetébe sajnos jóval több káros anyag jut, mint egy természetes körülmények között élő állatéba. Az állatok táplálása sem mellékes, hiszen a friss táplálék helyett gyakran az ipari üzemekben vegyszerekkel kezelt tápot kapnak az állatok.

Az így bevitt gyógyszer és vegyianyag maradványok azonban nemcsak a belső szervekben, hanem a zsírszövetben is lerakódnak. Amit tehetünk, az az, hogy igyekszünk a lehető legtisztább eredetű húst (tápot) beszerezni. Érdemes odafigyelni kutyánk májvédelmére, és rendszeresen segíteni a szervezetét a méregtelenítésben.

A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. A kutyád egészséges táplálásával kapcsolatban fordulj kutya dietetikushoz vagy állatorvoshoz.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.candogseatit.com/meat-offal/beef-kidney; Ron Lach fotója a Pexels-ről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-7792655/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...