Saját KB bal
Saját KB jobb

Pazarlás – te is tehetsz ellene!

A pazarlás mértéke jóval nagyobb, mint hinnénk. A világon elpazarolt élelmiszer mindössze egynegyede képes lenne 795 millió éhezőt ellátni. Ez azt jelenti, hogy ha jobban tudnánk gazdálkodni az élelmiszerekkel, és mindenki csak annyit venne meg, amennyit valóban el is fogyaszt, jelentősen csökkenthető lenne az éhezés.

Arról nem is beszélve, hogy ha mindenki csak az egészséges mennyiséget fogyasztaná – azaz nem fogyasztana többet, mint amire a szervezetének szüksége van – nem csak egészségesebbek lennénk, de a világ élelmiszer ellátási problémái közül is számos megoldódna.

Nem kellene újabb területeket bevonni a termelésbe, ezért pedig őserdőket kivágni. A CO2-kibocsátás csökkenne, hiszen a kidobott élelmiszerek miatt kibocsátott évente 3,3 milliárd tonna szén-dioxid egyszerűen nem kerülne a levegőbe.

Csak Európa 200 millió embert tudna ellátni plusz erőforrások bevonása nélkül, ha az el nem fogyasztott élelmiszerek nem erre a kontinensre, hanem mondjuk Afrika vagy Ázsia éhezőinek jutnának. Persze nem szabad megfeledkeznünk az Európán belüli éhezésről sem. Még a legfejlettebb államokban is élnek emberek a létminimum alatt. Hazánkban például közel kétmillióan élnek a létminimum alatt, miközben az átlagos élelmiszerpazarlás körülbelül 60 kg élelmiszer évente (fejenként).

Persze a kukába kerülő élelmiszerrel már nem tudunk az éhezőkön segíteni. Tudatos döntésekkel azonban igen. A legjobb, amit tehetünk, ha nem vásárolunk többet, mint amire szükségünk van. Az így megmaradt összeggel pedig rendszeresen támogatunk egy, a rászorulók élelmezésével foglalkozó szervezetet. Az otthon létrehozott „lemondás perselybe” ténylegesen vagy képletesen is gyűjthetjük a pénzt, amivel rászoruló embertársainkat támogatjuk.

Természetesen, ha túlvásároltuk vagy túlfőztük magunkat, akkor sincs veszve semmi. A fogyasztásra alkalmas, de nekünk felesleges élelmiszert vigyük egy gyűjtőhelyre, vagy adjuk oda a környékünkön lévő rászoruló családnak. Ha ez nem megoldható, fagyasszuk le az ételt, és így spóroljunk a legközelebbi vásárlásainkon. Ezekkel az apró dolgokkal is sokat segíthetünk. Ami nekünk semmiség, az egy rászorulónak sokat jelenthet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://maradeknelkul.hu/ Kép: Photo by Rachel Claire: https://www.pexels.com/photo/plates-with-leftover-food-on-table-4997810/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...