„Lábhoz” egy kicsit másképp – egy életmentő vezényszó

Kutyásként folyamatosan tanul az ember. Rendszeresen adódnak olyan helyzetek, amelyekben gyorsan, a másodperc töredéke alatt kell tudnunk döntést hozni, és az kommunikálni is a kutyánk felé. Például egy forgalmas úton, ha szembe jön egy biciklis, vagy amikor egy kisgyerek szalad felénk, vagy amikor egy másik kutya lép fel fenyegetően. Ilyenkor jól jöhet, sőt életmentő lehet, pár jól begyakorolt parancsszó.

Velünk a legutóbbi eset történt meg a minap, és sajnos eszköztelenül álltam a helyzet előtt. A futtatóba egy nagyobb testű, fiatal kan kutyus érkezett. Az idős, kistestű szuka kutyám közeledett felé, ismerkedési célból. Egészen jól ment a dolog, megszaglászták egymást. A kutyám elfordult, mint aki jól végezte dolgát, mire a kan felhúzta a száját és morogni kezdett. Jeleztem a gazdiknak, hogy mi történt és elhívtam a kutyámat. Ennyit tehettem. A többi a másik gazdi dolga lett volna.

Eltávolodtunk, de a másik gazdi ellenállhatatlan vágyat érzett a közeledésre, miközben a kutyája már feszülten figyelte az enyémet, akit nem hagytam eltávolodni magam mellől. A jobb lábszáram mellett állt, szorosan. Egyszerre a másik kutyus megunta a dolgot és teljes lendülettel, olyan jó 5-6 méterről rárontott a kutyámra. Mire közbe tudtam avatkozni, már nyílt sebet ejtett a nyakán.

Mit tehettem volna máshogy?

Például azonnal elmehettünk volna. De ha nem is, akkor egy másik vezényszó segítségével biztonságosabbá tehettem volna a helyzetet. Ha nemcsak lábhoz hívom a kutyát, hanem a két lábszáram közé, akkor valószínűleg képes lettem volna elhárítani a támadást. Ez a parancsszó sem bonyolult, igazából a behívás egy változataként is gondolhatunk rá. Mégis, életmentő lehet ilyen és más hasonló helyzetekben, amikor a kutyánknak egy biztonságos teret kell tudnunk teremteni.

Hogyan tanítsuk?

Először is, találjunk ki egy jó szót rá – nálunk a „közép” lett ez. Ha a behívás, lábhoz stb. jól megy, akkor kezdjük ez bevezetni. Hívjuk oda, irányítsuk a megfelelő helyre és jutalmazzuk. Ha már jól megy, hozzákapcsolhatjuk a szót, és így is jutalmazzuk. Idővel érdemes távolítani, hogy akár méterekről ügyesen be tudjon fordulni a biztonságos kis „sátorba”.

Mikor használhatjuk?
  • zsúfolt helyeken
  • forgalmas utcán
  • sorban állás közben
  • tömegközlekedésen
  • ha nem akarjuk, hogy kutyánkat megközelítse valaki (kisgyerek, másik kutya, idegen, stb.)

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Helena Lopes fotója a Pexelsről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-labak-allat-kutya-3705255/

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...