Saját KB bal
Saját KB jobb

Ünnepi ételek, melyeket megoszthatunk kutyánkkal is

Az ünnepek közeledtével gyakran olvashatunk arról, mire figyeljünk, milyen ételeket tartsunk távol a kutyáktól. Mi az, amit semmiképpen se egyenek? Milyen ünnepi ételek jelentenek rájuk fokozott veszélyt?

Elsősorban a xilit, a csokoládé, a csontok és a halszálkák, illetve általánosságban a túlevés a legnagyobb ünnepi veszélyforrások. Ha többet szeretnél tudni róla, ajánljuk korábbi témába vágó cikkeinket:

Miért veszélyes a kutyákra a xilit? 
Tények és tévhitek a kutyák egészséges táplálásáról

 

Most azonban kissé más szempontból közelítünk. Méghozzá, hogy melyek azok az ünnepi ételek, amelyeket megoszthatunk kutyánkkal, sőt, még jót is teszünk vele az egészségének.

Azoknak is jó szívvel ajánljuk az alábbiakat, akik otthon készítenek ételt a kutyájuknak. Az ünnepi hajtásban ezt sokszor nehéz megoldani időben, külön boltba, henteshez menni, stb. Talán adhatunk pár ötletet arra, hogyan osszuk be az erőforrásokat, hogy „ne kelljen kétfelé főzni”.

Pulyka

A pulyka klasszikus ünnepi étel, a karácsonyi asztal sok helyen elképzelhetetlen nélküle. A kutyák számára a pulykahús nyersen és hőkezelés után is fogyasztható. Viszonylag könnyű hús, ugyanakkor nem olyan gyakori allergén, mint a csirke. Érdemes egész pulykát venni. Ez nem csak gazdaságosabb, mintha csak mellet vagy combot vennénk, de így biztosan jut pár finom falat az ebeknek is. A csontokkal vigyázzunk, azokat ne adjuk a kutyáknak!

Nyersezőknek érdemes ilyenkor a hentesnél körülnézni. Sok helyen kapható pulyka máj, szív, here és egyéb olyan alkatrészei a madárnak, amelyek nem kerülnek akkora mennyiségben az asztalra.

Hal

Akárcsak a pulyka, a hal is klasszikus. Ha halászlé formában kerül az asztalra, akkor inkább hagyjuk ki a kutyákat a fűszerek, szálkák, satöbbi miatt. Ugyanakkor, ha rántott, párolt, grillezett, posírozott, vagy bármilyen módon hőkezelt halat tálalunk fel, akkor abból ésszerű keretek között adhatunk a kutyáknak. Mi az ésszerű keret? Szálkák, fűszerek és prézli nélkül. Azaz, távolítsunk el mindent a halról, ami nem kutyának való, és így mehet. Nyers halat (a füstölt lazac, pisztráng is nyers!) ne adjunk a kutyáknak!

A halfogyasztásról, arról, hogy mely halak és milyen módon adhatók a kutyának, korábbi cikksorozatunkban olvashatsz: Hal: tények és tévhitek a halhús etetésével kapcsolatban – I.

karácsonyi ételek

Kelbimbó

Nagy kedvencünk a karácsonyi asztalról a kelbimbó vagy éppen a párolt káposzta. Ahány ház, annyi szokás. Az viszont tény, hogy a káposztafélék rendkívül egészségesek, így kár lenne kihagyni a kutyánkat belőle. Itt is az elkészítési mód a kulcs: lehetőleg nem fűszeres és nem túl zsíros.

A káposztafélékről úgy tartják, hogy puffasztanak. Ez igaz is lehet, nagyban függ a kutya (vagy az ember) étrendjétől. Aki gyakran fogyaszt káposztát és úgy általában rostdús étrendet követ, annak kevésbé okoz gondot. Ha kutyánk még életében nem evett, nem biztos, hogy a Szenteste a legjobb alkalom az első kalandra a kelbimbóval.

Vörösáfonya

A vörösáfonyáról ódákat lehet zengeni, annyira egészséges. Különösen a téli időszakban javasolt a fogyasztása nőknek és kistestű szuka kutyáknak is, hiszen segít megelőzni a felfázást. Az előnyeiről korábban írtunk itt. Akár fagyasztott, akár aszalt formában használjuk fel, figyeljünk, hogy natúr terméket válasszunk.

Édesburgonya

Népszerű köret az ünnepi asztalon az édesburgonya. És igazából nem hiszem, hogy be kellene mutatni. Egészséges, rostban és karotinban gazdag, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nyersen, párolva, tepsiben sütve, pürésítve… amíg nem adunk hozzá semmi kutyával összeegyeztethetetlen összetevőt, bátran osszuk meg kedvencünkkel.

Malacsült

Ez már inkább újévi étel, ugyanakkor muszáj rá kitérni, mert a sertéshússal kapcsolatban sok kétely merülhet fel. Nyersen nem szabad a kutyáknak sertéshúst adni! Nyersnek minősül minden, ami nincs alaposan átsütve vagy megfőzve. Tehát nyers a bacon, a füstölt szalonna, a szalámi és a kolbász is. Ez utóbbiak egyébként sem egészségesek, úgyhogy mindenképpen tegyük tiltólistára. Hogy mi a helyzet a sülttel? Ennek elvileg semmi akadálya, ha valóban teljesen átsült a hús.

Reméljük, hogy sikerült pár ötletet adnunk, hogy az ünnepi készülődés könnyebb legyen, és kutyáink is részesülhessenek a finomságokból. Figyeljünk, hogy mindig mértékletesen adjunk kedvencünknek bármilyen ételből, különösen, ha nem evett korábban olyat. Ha kell, súlyozzuk kicsit másképp az étkezéseket, nehogy gyomorpanaszok vagy túlevés legyen az ünnepi menüsor eredménye.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Elina Fairytale from Pexels; Photo by Nicole Michalou from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...