Saját KB bal
Saját KB jobb

Édesburgonya – mikor és hogyan adhatjuk a kutyánknak?

Az édesburgonya, vagy más néven batáta (Ipomoea batatas) egyre népszerűbb élelmiszer. Létezik édesburgonya chips, készítenek belőle krémlevest, pürét vagy éppen hasábburgonyát. Nem véletlen, hogy sokan választják a burgonya alternatívájaként, mivel édes, ízletes és magasabb a tápanyagtartalma, mint a hagyományos burgonyának. De vajon a kutyáink is fogyaszthatják? Mire figyeljünk és mikor kerüljük inkább?

Az édesburgonya virága

Röviden, a válasz: igen. Az édesburgonya nem tartalmaz olyan anyagot, amely káros lenne a kutyák számára, ellenben magas a C-, B2-, B6- és E-vitamin tartalma, ezért hasznos táplálék. A burgonyához hasonlóan az édesburgonya is elsősorban szénhidrát. 100 kCal-ra vetítve 23g a szénhidráttartalma, ezért nem vigyük túlzásba a kutyánk étrendjében. Rosttartalma (3,8g/100kCal) révén azonban alkalmanként remek kiegészítés.

Hogyan és mire használhatod?

A kutyák általában főzve, sütve és nyersen is szívesen fogyasztják. Egészséges nasinak, rágcsának nyugodtan adhatunk pár szeletet hetente 1-2 alkalommal, mérettől függően; a nyersetetésben a zöldségadagnak megfelelő mennyiségben. Kezdetben kis mennyiséget vezess be az étrendbe, mivel a magas rosttartalom miatt gyorsabb emésztést, lágyabb székletet, esetleg hasmenést okozhat. Főleg, ha kutyád nincsen hozzászokva a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz. Először adj csak egy kanálnyi adagot (kistestű kutyák esetében egy kávéskanálnyi) a táplálékhoz és ha minden rendben ment, akkor lassan emelhetsz.

Az édesburgonyát inkább párold, mint főzd vagy süsd, mivel a kíméletes elkészítési módnak köszönhetően jobban megőrzi a vitamin- és ásványi anyag-tartalmát. Ha alaposan megmosod, akkor a héjával együtt is megfőzheted, de általánosságban elmondható, hogy a termőtalajok szennyezettsége miatt a gumós és gyökérzöldségeknek inkább csak a bio változatát fogyasszuk héjjal együtt.

Ahogy fentebb is említettük, az édesburgonya nagyon egészséges, viszont ha kutyád vesebeteg vagy gyomor- és bélrendszeri panaszokkal küzd, akkor inkább bánj vele óvatosan. Magas a káliumtartalma, ezért a vesediétába még kis mennyiségben sem illeszthető be, a magas rosttartalom pedig hasmenést okozhat. Ha kutyádnak bármilyen egészségügyi problémája van, konzultálj az állatorvossal, mielőtt bármilyen új élelmiszert bevezetnél az étrendjébe. Fontos még tudni, hogy az édesburgonya, a sárgarépához és a sütőtökhöz hasonlóan, gazdag béta-karotinban, amiből a szervezet A-vitamint állít elő. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért lehetséges túladagolni, ami csontképzési és izomfejlődési problémákat okozhat.

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, akc.org, redbarninc.com;
Képek: pexels; Llez – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10483011; Earth100 – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22541563

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...