Saját KB bal
Saját KB jobb

Madarak az ablakban

Az elmúlt napokban igazán téliesre fordult az idő. Itt az ideje, hogy kissé energiadúsabb eledellel töltsük fel a madarak etetőit, esetleg pár kifejezetten téli finomságot is kihelyezzünk. Lássuk, mivel kedveskedhetünk a kis szárnyasoknak, hogy egész télen gyönyörködhessünk bennük az ablakon át.

Fontos tudni, hogy a hazánkban telelő madarak alkalmazkodtak az itten körülményekhez, a téli zord időjáráshoz. Ezért nem feltétlenül kell őket etetni. Az etetés nem a madarak érdeke elsősorban, inkább számunkra hoz örömet, melegséget a téli szürkeségbe a látványuk és a róluk való gondoskodás. Ezzel együtt, csak akkor kezdjünk a madarak etetésébe, ha azt egész télen át elhivatottan végezzük majd. Ha erre nem vállalkozunk, akkor inkább ne avatkozzunk a természet dolgába.

„A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni és így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának minden igényét ki tudjuk elégíteni.” – olvashatjuk a Magyar Madártani Egyesület téli madáretetéssel foglalkozó információs oldalán. Az Egyesület azt tanácsolja, hogy ne térjünk el ezektől, hiszen tökéletesen alkalmasak a hazánkban telelő madárfajok nagy része számára. Emellett biztonságosak és nem is drágák.

Felesleges lisztkukacot, csontkukacot (potenciálisan mérgező!), kenyeret vagy olajba áztatott bármilyen szénhidrátot adni a madaraknak. Ehelyett maradjunk az alábbi három hagyományos eledelnél.

Olajos magvak

Ezek közül is a fekete, „ipari” napraforgómag a legfontosabb. A sózótt, pörkölt, stb. mag nem jó. Az ipari napraforgómagot kertészeti boltokban, állateledel boltokban szerezhetjük be kimérve. Ebbe keverhetünk kölest, vagy más aprószemű magvakat. Kölest a papagáj részlegen találunk, ahol egyébként vásárolhatunk előre kevert eleséget is. A napraforgómag nem baj, ha törött, sőt! Így a kevésbé erős csőrű madarak is ki tudják csipegetni a kalóriadús belét.

Ha kifejezetten kényeztetni szeretnénk a kis kerti csicsergőket, adhatunk nekik dióbelet, kesudiót, mogyorót és más olajos magvakat is. Természetesen csak natúr, sótlan és pörköletlen formában!

Alma, bogyós gyümölcsök, szőlő

Itt nem a friss, boltban vásárolt és kezelt gyümölcsre gondolunk, hanem az ősszel be nem takarított változatra. Ha van bogyós növény a kertben, esetleg szőlőtő vagy almafa, hagyjunk pár szemet/fürtöt a madaraknak. A kertünkben lévő szőlőtő felfutott a kerítésre, és október óta járnak rá a madarak. Most már rendkívül magas cukortartalmú, apró, összeaszalódott szemekből csemegéznek.

Ha gyümölcsöt helyezünk ki, mímeljük a természetet: az almát lógassuk le a fáról, a bogyókat aggassuk egy ágra. Így segíthetünk sok rovarevő madárkának, hogy akár nagy havazás idején is találjanak táplálékot.

Állati zsiradék

A harmadik kategória a cinkék és vörösbegyek kedvence, az állati zsiradék. Például a vaj, a faggyú vagy a háj. Ha nincs ilyesmink otthon, akkor jó választás lehet a cinkegolyó vagy karika, amely a magok mellett faggyút is tartalmaz. Ha viszont otthon főzünk az ebeknek, vagy nyersezünk, akkor érdemes a nagyobb zsírdarabokból menteni pár falatot a madarak számára is.

SOHA NE ADJUNK SE AZ ÉNEKESMADARAKNAK AZ ETETŐBEN, SE A VÍZIMADARAKNAK KENYERET, KENYÉRMORZSÁT, PÉKSÜTEMÉNYT (POPCORNT, CHIPSET, ÉS HASONLÓ EMBERI FOGYASZTÁSRA IS CSAK MINIMÁLISAN JAVALLOTT TÁPLÁLÉKOT), MERT EZ GYAKORI ÉS NAGY MENNYISÉGŰ FOGYASZTÁS ESETÉN KÁROS, SŐT, KIMONDOTTAN VESZÉLYES SZÁMUKRA!”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás és videó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – https://www.mme.hu/; Kép: Photo by Brian Byrne from Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...