Saját KB bal
Saját KB jobb

Tőzegáfonya, vörös áfonya – Egészséges vagy káros a kutyámnak?

A rövid válasz az, hogy mind a vörös áfonya, mind a tőzegáfonya biztonságosan adható a kutyáknak. Azonban mielőtt elhalmoznád kedvenced az egészséges superfoodnak kikiáltott finomsággal, pár dolgot érdemes megtudnod róla.

Először is: mi a különbség a vörös áfonya és a tőzegáfonya között?

Bár a hazánkban kapható készítmények nevében felváltva találkozhatunk a megnevezésekkel, két különböző növényről beszélünk. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) és a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) is a hangafélék családjába tartozó növények, hazánkban mindkét növényfaj védett.

tőzegáfonyaA vörös áfonya Európában és Ázsiában őshonos, legfeljebb 40 cm magasra megnövő törpecserje, amely vadon tűlevelű erdőkben, alpesi erdőkben és mocsaras területeken él. Rokona, a tőzegáfonya, az amerikai kontinensen él. A terülő törpecserje termése jóval nagyobb, mint a hazánkban is előforduló vörös áfonyáé, lédús bogyói akár olívabogyó nagyságúra is megnőhetnek. Éppen ezért ez a fajta alkalmasabb a termesztésre. A kereskedelmi forgalomban kapható „cranberry” termékek, levek, aszalványok, tabletták, porok, stb. tehát többnyire az amerikai tőzegáfonya növény terméseiből származnak.

Mikor adjam, mikor ne?

Beltartalmi értékét tekintve a két növény termése hasonló. A bennük lévő fenolsavak és tanninok gyulladáscsökkentő hatásúak, jótékony hatásuk húgyúti fertőzések esetén közismert. Nyersen, párolva, aszalva is adható a kutyáknak. A kereskedelmi forgalomban kapható aszalt változat azonban nem ajánlott, mivel ez legtöbbször cukrot és tartósítószereket is tartalmaz.

Kutyáink esetében a tőzegáfonya fogyasztása – különösen nyersen – csökkenti a lepedékképződést és a fogkő lerakódását, illetve csökkentheti a bélrendszeri fertőzések kialakulásának esélyét. Köztudott, hogy a húgyúti fertőzések kezelése és megelőzése esetén alkalmazhatók tőzegáfonya-készítmények, azonban ezek csak az E. coli baktériumok ellen használnak. Mindenképpen állatorvosi tanács szerint alkalmazd.

Nagy mennyiségben a tőzegáfonya növeli a vesekő-képződést, illetve nem tesz jót veseelégtelenségben, vesekárosodásban szenvedő kutyáknak sem.

Tehát biztonságos és egészségügyi előnyei is vannak, mégis inkább alkalmankénti, kúraszerű használata javasolt. Mindenképpen kérd ki állatorvos tanácsát!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Hobbikert.hu.
Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...