Saját KB bal
Saját KB jobb

Évekkel rövidíti meg kutyád életét a túlsúly

Biztosan te is láttál már idős néni után cammogó, dagi kutyust, miközben nehézkesen pakolgatta lábait, hogy gazdájával lépést tartson. Aranyosnak gondoltad, vagy inkább megsajnáltad őt?

Biztosan szereti a hasát, de jó az neki, hogy ekkora túlsúlyt cipel? Természetesen e költői kérdésre NEM a válasz, ahogyan az emberekét, úgy a kutyák szervezetét is megviselik a felesleges kilók, konkrétan megrövidítik az életüket.

Egy kutyák elhízására vonatkozó tanulmány kapcsán több mint 50 000 kutyát (12 fajta) vizsgáltak, és megállapították, hogy a túlsúlyos ebek élete akár 2,5 évvel kevesebb is lehet a megfelelő súlyban lévő társaikénál. A vizsgálatokhoz körülbelül 20 év alatt összegyűlt adatmennyiséget dolgoztak fel, Észak-Amerika 900 állatkórházának információi alapján.

kutyabarat kutyabarát kutya

Például az Amerikai Egyesült Államokban a háztartások közel felében él elhízott kutya, ami azt jelenti, hogy 3-ból egy kutya és macska túlsúlyos. Amellett, hogy rövidebb életre számíthatnak, több krónikus betegség is fenyegeti őket, köztük ortopédiai problémák, cukorbetegség, szívproblémák, érrendszeri betegségek, és rák.

Megéri tehát odafigyelni négylábú családtagunk súlyára, amit megfelelő táplálás és mozgás biztosításával ügyesen kontrollálhatunk.

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HealthDay News

Képek: Unsplash, pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...