Saját KB bal
Saját KB jobb

Elhízott kedvencek, avagy egy túlsúlyos kutya lefogyasztása

Manapság a legtöbben a kutyáinkra nem csupán háziállatként, hanem társként, családtagként is gondolunk. Ebből kifolyólag igyekszünk megadni nekik minél több szeretetet és törődést. 

Viszont vannak esetek, amikor ez a visszájára fordul, és sajnos a gondoskodásból, kényeztetésből elhízás kerekedik. Ez viszont hosszú távon egyáltalán nem szolgálja a kutya érdekeit, sőt, kifejezetten káros az egészségére. De ha már fennáll a probléma, odafigyeléssel és diétával könnyen orvosolható.

Milyen fajták vannak veszélyben?

Alapvetően a túletetést bármelyik kutyafajta vonalai megsínylik, mégis vannak hízásra hajlamosabbak és olyanok is, amiken alkatilag nehezebben megállapítható, hogy optimális súlyban vannak-e még. Egy vizsla vagy agár persze egyértelmű, mikor számít már elhízottnak, de sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek mopsz, labrador, golden retriever vagy bulldog kutyusa van. Ezeknél a fajtáknál megeshet, hogy már csak akkor tudatosul bennünk, hogy túlsúlyos a kedvencünk, mikor az állatorvos vagy egy ismerős rávilágít a tényre. 

A hízásra hajlamos kutyafajták gazdáinak sokkal körültekintőbben kell megválogatniuk az ételeket és nassolnivalókat, amiket a kedvencük kap. Érdemes ilyenkor alapvetően a fogyókúrás kínálatból választani, hogy megelőzzék a későbbi problémákat. Ugyanis diétát tartani a kisállatnak ennél sokkal körülményesebb lesz.

Nektek van már kedvenc kutyatápotok? Ha szeretnél valami újat kipróbálni, vagy csak a jól bevált márkákat keresed, nézd meg a Petissimo kutyatáp kínálatát, és rendeljetek még ma!

Hogyan állapítsd meg, hogy jó súlyban van-e a kutyád?

Az ideális testalkat megállapításánál két dolgot kell figyelembe venni: a bordákat és a derekat. Fajtától függetlenül akkor optimális a kutya súlya, ha a bordák nem látszanak ki (ha igen, híznia kell), de simogatáskor érezhetőek. Ha ez utóbbi nem teljesül, akkor a kutyát érdemes kicsit diétáztatni. A derék esetében arra kell ügyelni, hogy a kutya horpasza keskenyebb legyen, mint a bordák síkja.

Mennyi ételre van szüksége a kutyának?

Erre már sokkal nehezebb lenne egy általános szabályt találni. Minden kutyának más a mozgásigénye, energiaszintje, testmérete és ahogy nálunk, embereknél, itt is szerepet játszik a hízásra való hajlam. De ha hosszú távon figyelünk a fent említett testi jegyekre, akkor könnyűszerrel be tudjuk állítani kedvencünk ideális tápanyagmennyiségét.

Mi történhet az elhízott kutyusokkal, és hogyan lehet őket diétáztatni?

Az elhízás a kutyáknál is az emberekhez hasonló tüneteket mutat, tehát nagyobb a veszélye a cukorbetegségnek, szív- és érrendszeri problémáknak, mozgásszervi megbetegedéseknek. Ezenkívül a fajtára jellemző betegségek is nagyobb valószínűséggel jönnek elő az elhízott állatokon.

A diéta soha ne legyen hirtelen, mindig maximum 10-20%-ot csökkentsünk az ételadagon, inkább annak az összetételén változtassunk (több zöldség, fogyókúrás tápok), valamint ha lehetőségünk van rá, mozogjon többet a kedvencünk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...