Motiváció mesterfokon

Ismerd meg a kutyád preferenciáit!

A kutyák tanítása és a velük való foglalkozás során gyakran használunk falatokat, finomságokat motiváció céljából. Már az alaptanfolyamon is kérik, hogy vigyünk olyan falatot, amit a kutyánk szeret, „például virslit”. És ez nagyjából meg is ragad. Pedig az étellel való motiváció túlmutat a virslin. Ez egy finomhangolható kommunikációs eszköz, amelyet használhatunk a kutyánk tanításában, edzés során vagy a mindennapi életben, a közös játék, időtöltések alkalmával.

Gazdiként tudjuk, hogy a kutyánk nem mindent szeret egyformán. Van, aki megőrül a sajtfalatokért, míg mások a sárgarépáért rajonganak. Az sem meglepő, hogy a kutyák, intelligens, gondolkodó lényekként, képesek egyfajta rangsort felállítani a kedvenc dolgok között. Például: kutyám éppen nagyban játszik a parkban, de el akarom hívni onnan. Ha szólok neki, nem jön, de ha a kezemben megpillantja a kedvenc labdáját, azonnal rohan. A kutya fejben mérlegel és dönt: a labda fontosabb, mint a játék.

Ugyanez a döntésmechanizmus megy végbe a falatok közötti választásnál. Ezt pedig fel tudjuk használni a tanítás során. Ha tudjuk, hogy a kutyánk szereti a virslit, az szuper. De mi van, ha valami nehezen megy, valami olyat kérünk, ami új? Vagy ha két cselekvés között szeretnénk különbséget tenni? Ilyenkor jöhet képbe az „értékesebb falat”.

Ennek a gyakorlatnak a hátterében az úgynevezett preferencia értékelés, illetve az ezen alapuló preferencia hierarchia áll.

Ez egy olyan eszköz, amellyel megállapíthatjuk egy egyén preferenciáit – azaz, egy adott helyzetben mi a számára kedvezőbb választás – és ezzel motiválhatjuk őt. Egy kutatás során megállapították, hogy a kutyák jobban teljesítenek, ha kedvenc falataikért dolgoznak. Azaz, minél finomabb a falat, annál nagyobb a motiváció. Ezt számos tanítási módszer is alkalmazza.

A preferencia-mérést használhatjuk humán kontextusban akár saját magunkon is, de hétköznapi példája, amikor a gyerkőc nem szeretne még hazaindulni a játszótérről, és a szülő bedobja az „otthon nézheted a kedvenc mesédet” kártyát. Ez abban az esetben működik, ha a mese erősebb preferenciával rendelkezik (a gyerek jobban szereti), mint a játszótér. Ilyenkor a gyerek azonnak ugrik, és nincs sem nyafogás, sem hiszti. Ha azonban a szülő nem ismeri jól gyermeke preferenciáit, akkor nem tud elég csábító alternatívát kínálni. Ilyenkor kudarcba fullad a mutatvány.

A kutyák is fejlett preferenciákkal rendelkeznek, amelyeket érdemes megismernünk, hiszen így konfliktusok nélkül „üzletelhetünk velük”. 

A motiváció tehát a megfelelő preferencia sorrend ismeretében könnyebben irányítható.

Ehhez pedig ismerni kell a preferencia hierarchiát, amelynek értékelését most a falatok példáján keresztül mutatjuk be. A módszer ismeretében kipróbálhatjuk játékokkal is, ha kutyánk kevésbé étel- és inkább játékmotivált.

A preferencia vizsgálat egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. A lényeg, hogy pontos megfigyelést végezzünk és legyünk türelmesek.

Vegyünk elő olyan falatokat, amiket a kutyánk ismer és szeret: amivel gyakorolni szoktunk, vagy amiket tudjuk, hogy mindig kunyerál. Például zöldségek, hús, hal, gyümölcsök, snackek, stb.

Egy muffin-tepsi minden mélyedésébe tegyünk egy fél maréknyit a kiválasztott falatokból, és tegyük a kutyánk elé. Figyeljük meg, melyiket választja először, másodszor, stb.

Ezt jegyezzük fel, majd ismételjük még meg a „kísérletet” párszor, más napokon, más helyzetben is. Hasonlítsuk össze az eredményeket és állítsuk össze a kutyánk preferencia hierarchiáját. Ennek segítségével mindig a feladat nehézségéhez igazíthatjuk a motiváció mértékét, illetve megtalálhatjuk a megfelelő jutalmat az adott helyzethez. A preferenciákat később alkalmazhatjuk a tanítás során és a jutalmazásban is. Például, ha ügyesen viselte az állatorvosi vizsgálatot, amitől félt, az nagy jutalmat érdemel.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/preference-assessments-how-to-easily-find-out-your-dog-s-biggest-food-motivators; Képek: Photo by urtimud.89 from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...