Saját KB bal
Saját KB jobb

Ízületi problémák? Így enyhítheted kutyád ízületi fájdalmát!

Az évek múlásával a kutyák többségénél jelentkeznek ízületi problémák. Idősebb korban jellemzően a nagytestű fajtáknál korábban, a kisebbeknél később jelentkeznek a tünetek. Az ízületi problémák nem válogatnak: jelentkezhetnek kifejezetten aktív, sportos kutyák estében éppúgy mint keveset mozgó, kissé túlsúlyos társaiknál. Szerencsére azonban megfelelő állatorvosi felügyelet mellett az ízületeket érintő betegségek nagy része jól szinten tartható és egy kis odafigyeléssel biztosíthatjuk kutyánknak, hogy teljes életet éljen.

Először is: irány az állatorvos!

Az éves állatorvosi vizsgálaton érdemes a kutyák ízületeit is megvizsgáltatni. Különösen igaz ez a nagytestű és ízületi megbetegedésekre hajlamos fajtáknál (német dog, németjuhász, vizsla, stb.). Az állatorvos korábban felismerheti már az apróbb elváltozásokat is, még mielőtt a gazdinak szemet szúrna a tünet. Ezzel pedig elejét vehetjük az állapotromlásnak.

Amennyiben kutyánkon tüneteket észlelünk (sántítás, nehézség felkelés vagy lefekvés közben, ódzkodás a lépcsőzéstől, autóba ugrástól), mielőbb keressük fel az állatorvost. A korai felismerés helyzeti előnyt jelent a kezelésben.

Mit tehetünk gazdiként?

Mind a megelőzés, mind a kezelés terén számos eszköz áll a rendelkezésünkre. A megfelelő táplálás, az étrend-kiegészítő készítmények és porcvédők segíthetnek a betegség késleltetésében és kezelésében egyaránt. Ezen a téren szintén az állatorvos tanácsát kövessük.

Nagyon fontos a megfelelő testtömeg megtartása! Az elhízás gyakran áll az ízületi problémák kialakulásának hátterében. A plusz kilók plusz terhelést jelentenek az ízületeknek, ami súlyosbíthatja a tüneteket. Ezért figyeljünk, hogy kutyánk az aktivitásának, az évszaknak és a méretének megfelelő mennyiségű kalóriát egyen.

Életmód

A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás kiemelten fontos. Figyeljünk, hogy olyan kíméletes mozgásformát válasszunk, amely nem terheli túlzottan az ízületeket, ugyanakkor segíti az izomtömeg és az ideális testtömeg megtartását. A masszázs, a fizioterápia és a hidroterápia mind kiválóan alkalmasak a fájdalom csökkentésére és a fizikum megőrzésére.

Az ízületek kímélése érdekében használhatunk rámpát a magasságkülönbségek leküzdésére, illetve érdemes lehet csúszásmentessé tenni a felületeket, hogy kutyánk kényelmesebben és nagyobb biztonsággal közlekedhessen.

A jó kutyaágy szintén alapvető: ne legyen se túl puha, se túl kemény. Választhatunk memóriahabos vagy ortopédiai matracot is, melyeken kedvencünk kényelmesebben, fájdalom nélkül pihenhet.


(X) Támogatott tartalom.
EM-HU-21-0037
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/egeszseg/izuleti-problemak-kezelesenek-lehetseges-modjai-kutyaknal/ Kép: Pixabay.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...