Saját KB bal
Saját KB jobb

Halloweeni finomság: Pumpkin Spice Latte – Kutyabarát verzió

Az október és különösen a Halloween ideje egyben a sütőtökös finomságokról is szól. Szerencsére az ízletes narancssárga sütőtök nemcsak finom, de egészséges is. Kutyának és gazdinak egyaránt. Ezért most egy különleges kutya-gazdi recepttel szerettünk volna meglepni benneteket, mégpedig a Pumpkin Spice Latte, azaz a fűszeres őszi tejeskávé titkos változatával. Egyet a kutyának, egyet a gazdinak!

Pumpkin Spice Latte – humán verzió
Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg sütőtökpüré

2 tk. őrölt fahéj

1 tk. őrölt gyömbér, vanílilakivonat

1/2 tk. őrölt szegfűbors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg

5-6 tk. barnacukor

2 dl friss espresso

5-6 dl habosított tej (lehet tehéntej, mandulatej vagy bármilyen habosítható növényi tej)

A fűszereket keverjük el alaposan a sütőtökpürével, amíg sötétbarna, aromás masszát nem kapunk. A lattés bögre aljába adagoljunk 3 tk-nyit ebből, majd adjunk hozzá 2 tk. barnacukrot (a legjobb a melaszos nádcukor, az egy plusz melegséget kölcsönöz az italnak).

Erre öntsük a friss, forró kávét (1 dl fejenként) majd óvatosan, rétegezve a habosított meleg tejet.

Az ital tetejét szórjuk meg egy kevés fahéjjal – és már el is készült a kényeztető őszi ital, amely desszertként is megállja a helyét.

Pumpkin Spice Latte – kutyáknak

A kutya verzió némileg különbözik a humán Pumpkin Spice lattétól, de az alap itt is a sütőtökpüré és a fűszerek. Legalábbis azok, amelyek jótékony hatással vannak a kutyánk egészségére. Nem kötelező, de ha már lehetőség adódik, egy csipetnyi fahéj, kurkuma és gyömbér hozzáadásával hasznos gyulladásgátló hatóanyagokat is juttathatunk a kutyánk szervezetébe. A szegfűborsot, a szegfűszeget és a szerecsendiót azonban hagyjuk ki. Ne használjunk éppen ezért „pumpkin spice latte” fűszerkeveréket sem.

Hozzávalók – kistestű kutya méret:

10 dkg sütőtökpüré

5 dkg kefír

1-1 csipetnyi őrölt kurkuma, fahéj és gyömbér

1/2 dl mandulatej

(Ez a mennyiség egy körülbelül 10 kg-os kutyának bőven elegendő. Nagyobb kutyák számára arányosan növelhető az összetevők mennyisége és persze a bögre mérete.)

Az elején hasonlóan indítunk, mint a humán Pumpkin Spice Latte esetében: a sütőtökpüré felét elkeverjük a fűszerekkel. Ez kerül a bögre aljába. A maradék pürét keverjük el a kefírrel, ez lesz a második réteg. Majd a habosított mandulatejjel fejezzük be az akciót. Szép, réteges finomságot kapunk, a narancs legszebb árnyalataiban.

Extra kedvességként díszítsük a pumpkin spice lattét házi Sütőtökös falatkákkal őszi hangulatban.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: NoSalty.hu; Bindisbucketlist.com – Instagram. Képek: Photo by Melike Benli from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...