Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Bekky Bekks on Unsplash

A műanyagipar lassan szennyezőbb, mint a szénerőművek

Az előrejelzések szerint, az Egyesült Államokban az évtized végére a műanyagipar szennyezőbb lesz, mint a szénerőművek.

A Bennington College Beyond Plastics (Műanyagokon túl) jelentése szerint az évtized végére az amerikai műanyagipar több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek.  Jelenleg legalább 232 millió tonnát bocsát ki évente, ami 116 átlagos méretű szénerőmű kibocsátásával egyenlő.

A műanyag az új szén

A Beyond Plastic elnöke, Judith Enck arra  is felhívta a figyelmet jelentésükben, hogy a károsanyag-kibocsátás egészségügyi hatásait aránytalanul nagy mértékben viselik az alacsony jövedelmű és színes bőrű közösségek. A műanyagipar károsanyag-kibocsátásának 90 százaléka mindössze 18 olyan közösségre korlátozódik, amelynek lakói 28 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az átlagos amerikai háztartások. Annak esélye pedig, hogy ezek kisebbségi közösségek, 67 százalék.

Gombamód szaprodnak a műanyagfeldolgozók az USA-ban, 2019 óta legalább 42 új üzem nyílt meg, vagy vár nyitási engedélyezésre. Ha ezek mindegyike teljes kapacitással gyártani kezd, azt további 55 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását fogja jelenteni 2025-re. Ez összesen annyi káros anyagot jelent, amit összesen 27 500 megawatt teljesítményű szénerőművek bocsátanak ki.

A Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint a globális műanyagtermelés 2050-re megháromszorozódik, Enck szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar új fókusza a műanyag lesz.

„A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok kevesebb pénzt keresnek az energiatermeléssel és szállítással, ezért a műanyagot tekintik a B-tervnek. Nekünk, többieknek viszont nincs B-terv. Klímaválságban vagyunk” – Judith Enk, a Beyond Plastic elnöke.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...