Saját KB bal
Saját KB jobb

Sütőtökpüré – A maradék sütőtök kutyabarát felhasználása

Az ősz sokunknak az erdei séták, a forró tea és a sütőtök ideje. Mi sem őszibb, mint a narancssárga, méregzöld, téglavörös és számos más színárnyalatban kapható sütőtök? Mennyei csemege édesen, köretnek és levesnek is… és ha úgy alakul, kutyánkkal is megoszthatjuk.

A sütőtök biztonságosan fogyasztható a kutyák számára (először természetesen apránként illesszük be az étrendbe!), emellett rendkívül egészséges is. Narancssárga őszi kedvencünk – a sárgarépához hasonlóan – tele van béta-karotinnal, amely az A-vitamin-képzés „alapanyaga”, így hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. E-vitamin-tartalma révén pedig a gyulladásgátló folyamatokban, elsősorban a bőr gyulladásos tüneteinek megelőzésében lehet fontos szerepe.

Gazdag élelmi rostban, segíti az emésztést és növeli az étrend rosttartalmát, így járulva hozzá a bélmikrobiom egyensúlyához. Emellett alacsonyabb kalóriatartalmú, ugyanakkor laktató nasi. Egy evőkanál sütőtökpürében mindössze 3 kcal van – ez nagyjából az a mennyiség, amellyel megtölthetünk egy tölthető játékot.

Ha sütőtökös étel kerül az asztalra érdemes tehát gondolni kutyáinkra is. Adhatjuk nekik a sütőtököt nyersen, sütve és főzve is – ahogy készítjük éppen. De ha éppen nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, érdemes sütőtök pürét készíteni. Ez a mélyhűtőben négy hétig eláll. Saját részre és készíthetünk belőle sütőtökkrémlevest, tehetjük muffinba vagy pitébe. Kutyánk számára kisebb adagokban fagyasztva érdemes eltenni, így pár naponta elővehetünk egy kisebb mennyiséget, amit tehetünk tölthető játékba vagy adhatjuk a vacsora mellé, esetleg az alábbi receptekben használhatjuk fel:

Sütőtökös kutyakeksz Halloween alkalmából

Sütőtökös falatkák őszi hangulatban

A sütőtökpüré elkészítése nagyon egyszerű: a főtt vagy sült sütőtököt robotgépben pürésítjük. Ha magas a keményítőtartalma, akkor egy kevés vizet adhatunk hozzá, hogy könnyebben kenhető legyen. A frissen elkészült püré szobahőmérsékletre hűtve fogyasztható. Hűtőben is eláll pár napig. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, akkor a pürét tegyük légmentesen záró edénybe vagy zacskóba és fagyasszuk le.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.bindisbucketlist.com/post/homemade-pumpkin-puree-how-to-use-your-leftover-halloween-pumpkins-for-your-dog; Kép: Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...