Saját KB bal
Saját KB jobb

Biztonságban Halloween estéjén

Bár hazánkban nem tradicionális ünnep a Halloween, már évtizedekkel ezelőtt megjelentek a töklámpások és a dekorációk. Az elmúlt években pedig – különösen, ahol sok gyerkőc lakik – megjelentek a „csokit vagy csalok” felkiáltással becsengető jelmezes csapatok is.

A cikk első tanácsa tehát, hogy szerezzünk be pár szem édességet Halloween előtt, nehogy úgy járjunk, mint a szerző két éve, amikor üres kézzel és kínos magyarázatok közepette kellett elküldenie egy csapat reménykedő gyermeket. A további tanácsok inkább a kutyák szempontjából, és az ő nyugalmuk megőrzése érdekében tett javaslatok.

Félelem

A jelmezek, a feltűnő, a szélben játszó dekorációk egyes kutyákat megijeszthetnek. Figyeljünk kedvenceinkre, és igyekezzünk megismertetni őket ezekkel a szokatlan ingerekkel.

A csengő hangjára érzékeny kutyákat egyébként is érdemes ehhez az ingerhez szoktatni, de ha úgy érezzük, nagyon zavaró számukra, helyezzünk ki egy kis táblát a csengő mellé. Ezen tudathatjuk a Halloween-i jelmezesekkel, hogy szívesen látjuk őket, de inkább kopogjanak, vagy más módon jelezzék, hogy a kapunk előtt állnak.

Adjuk meg a lehetőséget a kutyánknak, hogy biztonságos távolságból megismerhesse a jelmezeseket, láthassa, hogy nincs mitől félni. Ha ügyes, ő is kaphat egy finom falatot!

Jelmezek

Bár az utóbbi időben nagy divat, különösen a közösségi médiában a kutyák jelmezbe bújtatása, ez nem minden kutya álma. Ha a miénk nem viseli jól, stressz vagy félelem jeleit mutatja, inkább ne erőltessük!

halloween jelmezes

A félelem, a stressz jelei kutyáknál:
  • behúzott farok
  • görnyedt testtartás
  • kidülledt szemek
  • feszült tartás
  • menekülés, elfordulás

Nem éri meg az a vicces fotó, ha kutyánk szenved közben!

Ha mi vagy gyermekeink öltöznek be, esetleg jelmezes összejövetelt tartunk, akkor is legyünk tekintettel a kutyánkra. Nem biztos, hogy rögtön felimer minket vagy akár a közeli ismerősöket, ha maszkot húzunk. Segítsünk neki, vegyük le a maszkot, hagyjuk, hogy megtanulja, hogy ez csak egy maskara, mi továbbra is mi vagyunk.

Biztonság

A dekorációk, cukorkák és mindenféle új inger között figyeljünk kutyánk biztonságára. Ne hagyjuk őt egyedül a töklámpással, különösen, ha gyertya is ég benne. A cukorkákat, édességeket is tartsuk biztos távolságban, nehogy belakmározzon belőle. Séta közben figyeljünk, nehogy elejtett cukorkát, édességet egyen fel a földről.

A sétát inkább a jelmezesek megjelenése előttre időzítsük, és ha látjuk, hogy Halloween jelmezesek közelednek, fokozottan ügyeljünk a biztonságra (póráz, megfelelő távolság). Ne hagyjuk, hogy a jelmezes gyerkőcök kéretlenül megsimogassák a kutyát, még akkor sem, ha amúgy nincs baja a gyerekekkel. Nem biztos ugyanis, hogy felimeri őket és nem ijed meg.

Plusz egy tanács:

Készítsünk valamilyen finomságot Halloween alkalmából – lehetőleg nagyobb mennyiségben, és juttassunk belőle a közeli állatvédő egyesületnek, a menhelyen élő kutyusoknak is. A  Hipoallergén sütőtökös kutyakekszek például remek választás lehet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogtopia.com/blog/tricks-and-treats-to-make-halloween-dog-friendly/; Képek: Photo by Matt Hill from Pexels; Photo by Toni Cuenca from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...