Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan használható a kurkuma az idős kutyák egészségmegőrzésében?

Először csak lassan, fokozatosan történik, majd hirtelen azt veszed észre, hogy hűséges társad már nem olyan, mint régen. Kevesebb a lelkes farkcsóválás séta előtt, a fekhelyéről sem felugrik már, inkább csak szépen komótosan feltornázza magát. Kedvencünk idővel elveszti a kölyökkori vitalitását, energikus játékkedvét, de nekünk szerencsére nem csak a tehetetlen szemlélődő szerepe juthat.

A kutyák időskori jó közérzetének egyik alapköve a megfelelő mennyiségű mozgás, a minőségi táplálék és az esetleges túlsúly megelőzése. Ha a kutyánk fitt és egészséges, akkor az időskori problémák egy része miatt nem is kell aggódnunk, megfelelő táplálékkiegészítőkkel, fizioterápiával és az állatorvos egyénre szabott tanácsait megfogadva pedig még többet is tehetünk kedvencünk érdekében.

Az időskori problémák hátterében gyakorta valamilyen krónikus gyulladásos folyamat áll, amely megmutatkozhat mozgásszervi, ízületi panaszokban, de általános levertség, fogproblémák, emésztőszervi panaszok, étvágytalanság is előfordul. A természet gyógyszertárában viszont található egy igen hatékony, és az emberi gyulladásos folyamatok kezelésében régóta sikerrel használt szer, amely nem más, mint a kurkuma.

A kurkumát Ázsiában évszázadok óta használják a természetgyógyászatban, de a gyulladásos bőr kezelésére is. Az élénk sárga színű, a gyömbérfélék családjába tartozó növény kivonata, a kurkumin, rendkívül hatékony gyulladásgátló, segíti az immunrendszer működését, antibakteriális és antioxidáns hatása van. Ezért az idős kutyákat is érintő, úgynevezett “civilizációs betegségek” – azaz az idős kor velejárójaként kialakuló problémák kezelésében is egyre több szakember javasolja, mint természetes medicinát. A kurkumin elsősorban gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító hatása miatt lehet hatékony, természetes megoldás a kutyák időskori panaszainak csökkentésében. 

Mire használható tehát a kurkumin?

  1. Csökkenti a gyulladást

A kurkumin nem csak a kialakult problémára, de megelőzésképpen is hatékony. Mivel csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, ezért az általános kellemetlen érzést, nehezebb mozgást ugyanúgy hatékonyan kezeli, mint mondjuk az ízületi gyulladás tüneteit. 

  1. Támogatja az immunrendszert

Segít megelőzni a kórokozók terjedését, optimalizálja az immunrendszer működését autoimmun betegségek esetén.

  1. Segíti az agyműködést

A vérből az agyba jutva támogatja az agyi funkciókat, segít megőrizni a kognitív egészséget. 

  1. Jó hatással van a szív egészségére

Támogatja a szív- és érrendszer optimális működését. Hígítja a vért, ezzel csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét és segít megőrizni az egészséges vérnyomást. 

  1. Egészségessé teszi a bőrt és a szőrzetet

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően jó hatással van a kutyák bőrének állapotára, csökkenti a viszketést. 

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr Katy Nelson / The Bark; Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...