Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet az én kutyám is terápiás kutya?

A kutyák könnyen ráhangolódnak az emberek érzelmeire, és gyakran olyan falakat is áttörnek, amelyeket az emberi segítők képtelenek. Egy terápiás kutya elsősorban szeretetet és gondoskodást ad, gazdájával együtt csoportok fejlesztő munkáját segíti.

„terápiás kutya: a gyógypedagógiai, a szociális szolgáltatások területén pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya lehet” – 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól

Kutyás terápia Magyarországon

Hazánkban terápiás kutyákat elsősorban iskolákban, pedagógiai és pszichológiai fejlesztő intézményekben alkalmaznak, ahová gazdájukkal (felvezetőjükkel) együtt látogatnak el. A terápiás kutyák különböznek a többi segítőkutyától annyiban is, hogy nem közvetlenül a gazdinak segítenek, mint például egy rohamjelző vagy vakvezető kutya, hanem vele közösen segítenek másoknak.

A kutyás terápiának kétféle változata van. Az első a látogatás, amely során a kutya – gazdi páros ellátogat az adott intézménybe, csoporthoz, ahol a fejlesztő foglalkozás zajlik. Ebben az esetben a kutyára nem hárul különösebb feladat, míg a fejlesztő terápiás foglalkozások keretében a kutya is aktív részese az eseményeknek.

Mi kell hozzá, hogy terápiás kutya lehessen?

Ez a fajta szolgálat képzéshez kötött, és a részt vevő kutyáktól és gazdiktól is odafigyelést, lelkesedést és segítőkészséget vár el. Nem minden kutya és nem minden gazdi alkalmas a feladatra. A terápiás segítőkutya jelöltek ezért egy előzetes vizsgán esnek át, ahol értékelik a habitusukat, személyiségüket. Nem szerencsés, ha egy terápiás kutya megijed a gyerekzsivajtól vagy agresszív lesz, ha ölelgetik – hiszen ez a gyermekekkel való foglalkozás velejárója.

A személyiségen kívül fontos még az elkötelezettség is. A kutya és gazdája hosszútávon dolgozik együtt egy csoporttal. Csak akkor jelentkezz, ha vállalod ezt a felelősséget, amely anyagi és időbeni ráfordítással is jár.

A terápiás kutyák feltétel nélküli szeretetükkel csodálatos dolgokat érnek el. Olyan gyermekek, akik senkivel nem beszélnek, nem nyílnak meg még a családtagjaiknak sem, barátságot kötnek velük. Általuk megtapasztalhatják, hogy milyen szeretni és szeretve lenni, hiszen a kutya mindenkit olyannak fogad el, amilyen – nem számít, milyen korlátaik vagy gyengeségeik vannak.

Ha érdekel a terápiás – segítőkutya képzés, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség honlapján találsz további információkat!


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: http://www.matesze.hu; http://segitokutya.net/segitokutya-kepzes/terapias-segito-kutya/; http://www.matesze.hu/sparta3/doktar/4/9-2016-272009-SZMM-modositasokkal-egysegbe-foglalvaxx.pdf
Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...