Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák Napja – Avagy különleges napok kutyás ügyek szolgálatában

Anyák napja, Gyereknap, Apák napja – számos kiemelt nap van az évben, amikor a szeretteinkre, családtagjainkra gondolunk. Ezeken a napokon az irántuk érzett megbecsülésünket fejezzük ki, őket ünnepeljük. A Föld napja (április 22.), az Állatok Világnapja (október 4.) vagy például a Környezetvédelmi Világnap (június 5.) nemzetközi kezdeményezések hatására terjedtek el hazánkban. Ezeken a napokon a nemes ügyek, jótékonysági vagy környezetvédelmi kezdeményezések kapnak nagyobb figyelmet. Egy-egy ilyen nap és a köré szervezett edukációs kampányok és rendezvények segíthetnek, hogy szélesebb körben is megismerkedhessenek az emberek az adott ügy fontosságával, figyelemfelhívásként szolgálnak.

Különleges napok, fontos és vicces ügyek

Kétségtelen, hogy az Amerikai Egyesült Államokban dívnak leginkább a „Napok”. Szinte nincs olyan ügy, szervezet vagy éppen apró-cseprő kezdeményezés, amelynek ne lenne legalább regionális szinten „napja”. Hazánkban is sokan ünnepelik a május 4-i Star Wars napot (a dátum kézenfekvő, hiszen az angol Erő legyen veled szlogen áthallása május 4 [legyen] veled). Viszont az egy nappal előbbre eső Nemzeti Gyűrött Pokróc nap már kevésbé ismert. Ezen a napon a résztvevők kisimítják a takarókat és pokrócokat, és hálát adnak a kényelmükért.

Ilyen előzmények mellett, talán nem meglepetés, hogy az USA-ban számos kutyákkal kapcsolatos napot is ünnepelnek. Ezek közül vannak olyanok, amelyek fontos ügyek, mint például az ivartalanítás vagy az örökbefogadás mellett állnak ki, de egészen viccesek is.

Alább összegyűjtöttük a kedvenceinket 2020-ban:

Január

  1. – Nemzeti kisállat közlekedésbiztonsági nap
  2. – Öltöztesd be kedvencedet nap

Február

  1. – Doggie Date Night – Kutyás randi este és Nemzeti golden retriever nap
  2. – Kisállat lopás elleni nap
  3. – Sétáltasd a kutyádat! nap
  4. – Nemzeti kutyakeksz nap

Február utolsó keddje – Ivartalanítási Világnap (nemzetközi kampánynap, amelyen a menhelyek zsúfoltságára, az ivartalanítás fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban is több állatvédő szervezet szervez ilyenkor ivartalanítási akciót.)

Március

  1. Ha a kedvenceknek hüvelykujja lenne nap –  Mi lenne, ha a kutyáknak is lenne szembefordítható hüvelykujja? Vajon mire használnák? Stoppolnának, vagy szelfiznének? A nap kitalálóit ez a vicces ötlet inspirálta, hogy eljátsszanak a gondolattal. Minket is arra buzdítanak, hogy kövessük a példájukat ezen a napon.
  2. – K-9 veteránok napja

Április

  1. – Nemzeti kutyaviadal ellenei küzdelem napja
  2. – Nemzeti „Öleld meg a kutyádat!” nap
  3. – Nemzeti kedvencek napja
  4. – A bulldogok is szépek nap
  5. – Terápiás állatok napja

Május

  1. – Különleges kedvencek napja – Ezen a napon a szokásostól eltérő, valamilyen veleszületett vagy szerzett mássággal élő kedvencekre gondolunk. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élő kedvencek is ugyanolyan szeretetet adnak, és érdemelnek, mint ép társaik.

Május második szombatja – Gazdianyuk Napja (National Dog Moms’ Day). A kutyák szőrös gyerekek, és gazdijaik sokszor anyai szeretete megérdemli az elismerést.

  1. – Mentett kutyák napja

Június

Június második keddje – Kedvencek emléknapja

  1. – Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre! nap

Július

  1. – Nemzeti Tűzbiztonsági Nap – az amerikai tűzoltóság és az Amerikai Kennel Klub közös kezdeményezése, melynek célja, hogy kevesebb kedvenc legyen lakástűz áldozata. A tűzoltók számára kihelyezett információs táblácskával például felhívhatjuk a figyelmet, hogy esetleges tűzesetben a kedvenceinket is mentsék ki.
  2. – No pet store puppies day – Kevésbé frappánsan magyarul kb.: Ne áruljanak többé boltokban kutyákat nap
  3. Nemzeti keverékkutya nap
kutyák napjaAugusztus
  1. – DOGust – Az egyik amerikai menhely kezdeményezésére a menhelyi kutyák egyetemes születésnapja
  2. – Kényeztesd a kutyádat nap
  3. – Szent Rókus napja – a kutyák védőszentje, a hajléktalan állatok nemzetközi napja
  4. – Szivárványhíd emléknap – A Szivárványhídon átkelt kedvencekre emlékezünk

Szeptember

Szeptember második vasárnapja – Öleld meg az agaradat! nap

  1. – A felelős kutyatartás napja
  2. Remember Me Thursday® – Nemzetközi kampánynap a közösségi médiában, amelyen a menhelyeken élő állatok millióira és a menhelyeken elhunyt, gazdihoz nem került szintén milliókra hívják fel a figyelmet. Csatlakozz a mozgalomhoz: gyújts gyertyát az árva állatokért, vagy töltsd fel örökbefogadott kedvenced fotóját aznap a közösségi média oldaladra és használd a #RememberMeThursday hashtaget.
  3. – Veszettség-ellenes Világnap

Október

  1. – A fekete kutyák napja
  2. – Az Állatok Világnapja

November

  1. – Főzz a kutyádnak! nap – Ehhez remek recepteket találsz Gasztrokutya rovatunkban!

December

  1. – Az Állatorvoslás Világnapja

Szerinted fontosak a kiemelt napok, vagy csak felesleges felhajtás? Te milyen kutyás témának szerveznél ünnepnapot? Ha lenne Kutyák Napja, hogyan ünnepelnéd? Írd meg nekünk kommentben!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: nationaltoday.com; ifpetshadthumbsday.com;
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...