Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ivartalanítás világnapja – tisztázzuk újra és újra, miért elengedhetetlen

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát, mint a felelős állattartás egyik alappillérét. Minden év februárjának utolsó keddje az ivartalanítás nemzetközi napja, így ma is végig vesszük a tévhiteket és a hozzá tartozó tényeket – igyekszünk szétválasztani az emberek fejében a fikciót és a valóságot, hogy minél kevesebb kétkedő és minél kevesebb nem kívánt születés legyen, amíg a menhelyek és az utcák tele vannak gazdátlan kutyákkal.

 

# 1 Mítosz: A kutyám elhízik és lusta lesz

Valóság: Az egyetlen mód, hogy a kutya elhízzon, az a nem megfelelő táplálás és az elégtelen mozgás.

#2 Mítosz: Jobb, ha a kutyám szül egyet ivartalanítás előtt

Valóság: A kutatások bizonyították, hogy a fiatalon ivartalanított kutyák sokkal jobb egészségi állapotban lesznek később, mint azok, akik szültek. Bizonyos állatorvosok már az igazán korai, akár nyolc hetes korban elvégzett ivartalanításra esküsznek. (Fiatalon vagy idősebben? Itt olvashatsz róla bővebben)

#3 Mítosz: A gyerekeknek meg kell tapasztalniuk a születés csodáját

Valóság: A legtöbb szülés éjszaka zajlik, gyakran eldugott helyeken. A legfontosabb, amit egy gyereknek meg kell tapasztalnia, az az, hogy ha megóvsz attól egy kutyát, hogy nem kívánt kölykei szülessenek, akkor többszáz kutya életét mented meg ezzel.

#4 Mítosz: A kutyám fajtatiszta – ennyi elég

Valóság: Az Egyesült Államokban minden negyedik kutya, aki menhelyre kerül, fajtatiszta. A fajtatisztaság nem garancia arra, hogy egy kutya egészséges lesz fizikailag és mentálisan egyaránt, nem garancia arra, hogy örökké szeretni fogják, hogy illeni fog új családja életébe, és a fajtatisztaság nem elégséges feltétel a tenyésztéshez.

#5 Nem akarom, hogy a kan kutyám kevésbé érezze magát fiúnak

Valóság: A kutyák nem rendelkeznek tudatos szexuális identitással, az ivartalanítás nincs hatással az alapvető személyiségére.

#6 Mítosz: A kutyám annyira különleges, hogy akarok még egy ilyet

Valóság: Még egy profi tenyésztő, aki több sornyi felmerőre visszamenőleg ismeri az egyedeket, sem tudja garantálni, hogy egy kutyához kívül – belül hasonló eb szülessen. Egy szimpla kutyatulajdonos esélyei még karcsúbbak. Előfordulhat, hogy az egész alom kutyáid legrosszabb tulajdonságait hozza vissza.

#7 Mítosz: Túl drága

Valóság: Bár az ivartalanítás ára függ a kortól, mérettől, nemtől, de alapvetően már rutin műtétnek számít, és csak egyszeri költséget jelent. Számos súlyos betegségtől kímélhetjük meg kedvencünket, aminek orvosi költségeit is elkerüljük ezzel a megelőzéssel. Nem beszélve egy alomnyi kutya etetéséről, higiéniai ellátásáról, oltásairól, parazita mentesítéséről.

#8 Mítosz: Mindegyik kölyöknek tudok helyet

Valóság: Lehet, hogy elsőre, sőt, még utána járással is jó otthont találhatunk a megszületett kölyköknek. Azonban ezek a helyek mind lehetnének egy menhelyen vagy utcán élő kutya számára is boldog otthonok, de így a körforgás csak újra termeli önmagát. Ráadásul, ha felelősen szeretnénk eljárni, a nálunk született kölykök biztonságáért és jólétéért életük végéig felelősek vagyunk, ami – valljuk be – egy alomnyi kutyánál 10-15 évre nézve kissé nyomasztó lehet. És főleg: nem tudjuk garantálni, hogy a szuper otthonokban, ahova odaadtuk a kutyákat, nem fogják ugyanúgy folytatni a „csak egy almot” effektust.

Sose felejtsük el: a kutyák túlszaporodásának problémáját minden egyes „felesleges” alom csak tovább növeli, még ha önmagában nem is tűnik sok állatnak. Mindegyik ivaros kutya képes véletlenül vagy szándékosan, de sokszorozni az eredeti létszámot, ami ahhoz vezet, hogy nincs elég gazdi, és túl sok a kutya. Márpedig számukra az otthontalan lét sokkal nagyobb büntetés, mint egy rutinműtét.

Segítsd környezetedet egy megosztással, hogy minél több emberhez eljusson a valóság. Köszönjük!

 

Ezek is fontosak:

Az ivartalanítás fontossága

Még több tény és tévhit az ivartalanításról

Az ivartalanítás története – honnan hová jutottunk

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...