Saját KB bal
Saját KB jobb

Whisky, a border collie „szókincse” a kutatókat is lenyűgözte! – VIDEÓ

A kutyák szókincse

Nem egyedülálló, hogy egy border collie név szerint ismer akár egy tucat játékot is. Whisky, a norvég kutyus „szókincse” is lenyűgöző, azonban nemcsak az egyes játékok nevét tanulta meg, de különböző  kategóriákba is tudja csoportosítani őket. Whisky meg tudja különböztetni a köteleket, a labdákat, a frizbiket és a gyűrűket, pedig erre senki sem tanította.

Az okos border collie 59 különböző játék nevét tanulta meg, mialatt a gazdájával játszott. Helge O. Svela, Whisky gazdája nem hivatásos kutyatréner, de imád a kutyájával játszani, és játék közben Whisky rengeteget tanul. Ha Helge megkéri, hogy hozzon oda egy adott játékot, és a kutya a jót hoz, akkor játszanak vele. Ez az egyszerű gyakorlat vezetett ahhoz, hogy Whisky mára már akkora szókincsre tett szert, amely felkeltette a kutatók figyelmét is.

A kutatás menete

Dr. Claudia Fugazza és Dr. Miklósi Ádám vizsgálták Whisky kutyajáték szókincsét, a vizsgálat eredményét pedig egy tanulmányban is közzétették. A tesztek során Whisky-nek egyszerre 16-20 játék közül kellett odavinnie azt, amelyiket kérték, és ez 59 esetből 54-szer sikerült is neki. A kísérlet során Whisky és Svela a konyhában helyezkedtek el, míg a játékok a nappaliban voltak. Svela megkérte Whisky-t, hogy hozza oda az adott játékot, és amelyik játékkal a kutyus visszatért a konyhában, azt fogadták el választásnak.

Svela minden játékot kéttagú névvel nevezett el, például „kis frizbi” vagy „sárga gyűrű”, és ez a véletlen névválasztás tette lehetővé, hogy a kutató megvizsgálják, hogy Whisky-nek kialakult-e egy elvont fogalma az egyes kategóriákról. A legtöbb vizsgálatban, amelyben a kategóriák koncepcióját vizsgálják, a résztvevő állatokat előzetesen megtanítják erre. Whisky esetében azonban arra nyílt lehetőség, hogy megvizsgálják, hogy egy családi kutya spontán kialakíthat-e magában ilyen elvont fogalmakat.

A vizsgálat során Whisky-nek négy játék közül kellett azt a játékot kiválasztania, amelyiknek a kategóriáját (pl. frizbi) megnevezték. Minden négyes csoportban egy labda, egy kötél, egy frizbi és egy gyűrű volt. Először úgy vizsgálták, hogy felfedezhette a játékokat, majd a második körben a gazdájával játszhatott velük, mielőtt választani kellett.

Eredmények

A második esetben, tehát a játékot követően, Whisky jobban teljesített, 44-ből 24-szer, azaz az esetek 55%-ában választott jól. Ez jóval jobb eredmény, mintha véletlenszerűen választ 4 játék közül. Egyébként 39%-ban választott jól, ami még mindig jobb arány, mint a véletlen választás (négy játék közül ez 25% lenne). Érdekes, hogy ha megengedték, hogy játsszon a tárgyakkal, mennyivel jobb eredményeket ért el. Ez arra is utalhat, hogy a kategóriákat funkciók alapján értelmezi (pl. a labdát el kell kapni, a kötelet húzni kell) és nem mondjuk a külső megjelenésük alapján (pl. a labda gömbölyű, a kötél hosszúkás).

Whisky játékai közül 15-nek a nevében a színe is szerepelt, viszont ha például azt mondták neki, hogy vigye oda az adott színű játékot, 13 esetből mindössze háromszor sikerült eltalálnia.

A tanulmány talán legfontosabb tanulsága az, hogy az odafigyelés, a játék és a gazdi-kutya interakció milyen távlatokat rejt. Ne csak parancsszavakkal, tiltásokkal kommunikáljunk a kutyánkkal, hanem merjünk élvezetesen, játékosan időt tölteni velük, hiszen hosszú távon fantasztikus dolgokat tanulhatnak meg így!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, ELTE Családi Kutya Program, Nature folyóirat. Videó: Family Dog Project – youtube. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...