pexels

Ezért nagyon fontos a kutyaovi egy kölyök életében

Városi kutyások és újdonsült gazdik körében ma már szinte elképzelhetetlen a kutyatartás anélkül, hogy legalább pár alkalommal ne látogatnánk el egy kutyaiskolába.

Egy jó kutyaiskolában nemcsak a kutyák tanulják meg a helyes viselkedést, hanem a gazdik is elsajátítják azt a tudást, mely megkönnyíti a kutyájukkal való kommunikációt, melynek segítségével megtanulják, hogyan „működik” a kutya, mik a helyes és helytelen reakciók, és hogyan lehet kialakítani egy minden fél számára kellemes és örömteli életet.

A kutyaovi fontossága

Arról azonban ritkán esik szó, hogy a kutyaovi miért nagyon fontos a kölyök életében. Sokan elintézik annyival, hogy kicsit szocializálódik a kutya, ismerkedik a fajtársaival és jól lefárasztják egymást játék közben. Ennél azonban sokkal többről van szó. Megfigyeléseken alapuló kutatások bizonyították, hogy azok a kölyökkutyák, akik részt vettek legalább 6 héten keresztül kutyaovis foglalkozáson 3 és 9 hónapos koruk között, felnőtt korukban tréningezhetőbbé válnak, kevésbé félnek az érintéstől és a váratlan zajoktól és kevésbé lesznek agresszívek ismerős kutyákkal.  A gazdikra is jó hatással van a kutyaovi, hiszen nagyon korán megtanulják a pozitív megerősítés jelentőségét és otthon is sokkal többet játszanak a kiskutyájukkal.

Irány a kutyaovi

Abban az esetben viszont, ha csak egyszer vagy kétszer járt a gazda oviban a kutyájával, már nem születtek ilyen jó eredmények. Arra is fény derült, hogy azok a kutyák, akiknek a gazdája pozitív megerősítés helyett a büntetést használ nevelési módszernek, általában félősebbek, mint kölyök társaik. Nagyon fontos további információ, hogy a beszámolók szerint a félős kutyáknál egyáltalán nem használ, ha koncentráltan szembesítik a félelmével (pl. tűzijátéktól való félelem esetén direkt durrogtatunk valamit a kutya mellet, hogy megszokja), sőt, ez a félelem csak nagyobb lesz. Ezt a módszert tehát gyorsan felejtsük el.

Kölyökkutyás gazdik, irány a kutyaovi, ne hagyjátok ki az első fontos lépéseket!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/Tudomány a kutyakiképzésben – Dr. Gergely Anna

Fotók: pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...