Saját KB bal
Saját KB jobb

Nagy baj van a Jordániába küldött bombakereső kutyákkal

2008 és 2016 között legalább 10 bombakereső kutya halt meg Jordániában, mert embertelen körülmények között tartották őket. A CNN egy cikkéből derült ki, hogy az állatok az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek a közel-keleti országba.

A terrorizmus elleni küzdelmet támogatva körülbelül 20 éve küldenek kutyás különítményeket az USA-ból Jordániába, mert kifinomult szaglásukkal nagy segítségére vannak az embereknek. Az állatok a szokásos kiképzési procedúra után robbanóanyagok kiszagolásában segítik a helyieket, és mondanunk sem kell, sosem okoznak csalódást. A bombakereső kutyák bátorságuk és kötelességtudatuk megkérdőjelezhetetlen.

Az emberek az életüket bízzák rájuk, ezért az volna a minimum, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot, vizet, és elfogadható tartási körülményeket biztosítanak számukra. Sajnos úgy tűnik, a hatalmas elvárások és a kutyákra nehezedő terhek ellenére az alap szükségleteiknek megfelelő ellátást sem kapják meg gondozóiktól. Egy hete nyilvánosságra hoztak egy beszámolót, amiből kiderül, mindez sajnos legalább 10 esetben a kutyák halálához vezetett.

Jelenleg Jordánia fogadja a legtöbb képzett bombakereső kutyát, szám szerint 61-et, ám az ügyet felgöngyölítő hatóságok szerint mégsem létezik konkrét, papíron is lefektetett megállapodás az ottaniakkal azzal kapcsolatban, hogyan kell gondoskodniuk az állatokról. A hatóságok szerint ezért egyértelműen az USA illetékesei hibáztak. Az embertelen körülményekről több forrásból szereztek tudomást, például azután, hogy 2018-ban egy 2 éves, Athena nevű ebet szörnyű állapota miatt visszautaztattak az államokba. A Jordániában uralkodó higiéniai állapotokról sokat elárult a kutya külseje, és egyértelműen megmutatkoztak az alultápláltság jelei is.

Egy látogatás alkalmával már 2016-ban tudomást szereztek róla az amerikaiak, hogy a közel-keleti országban komoly gondok vannak a tartási körülményekkel. Akkor a magas halálozási arány mellett azzal is szembesültek, hogy a végelgyengülés szélére sodródott kutyák egy része miért nem akar tovább dolgozni. Az állatkínzás kategóriájába is beillő bánásmód ellenére nem csökkent a Jordániába küldött ebek száma, csak annyi történt, hogy néhány közel sem elég szigorú intézkedést hoztak. Most, hogy az ügy nagy port kavart szerte a világban, talán elindul végre a folyamat, ami véget vethet az állatok szenvedésének. 

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Forrás: CNN.com
Kép: CNN.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...