Saját KB bal
Saját KB jobb

Útmutató kölyökkutyákhoz

Édes kis szőrgombócok csupán, amikor először látjuk őket, és néha úgy tűnik, egy szempillantás alatt nőnének nagyra. De mi megy végbe valójában addig, amíg a kiskutya és a gazdi tényleg elkezdheti közös életét? A www.thesprucepets.com röviden összefoglalta, milyen fontos fázisok vannak egy ebek életének első 12 hetében.

#1 Újszülött kölykök

Nem látnak, nem hallanak, a második- negyedik hétig nincsenek fogaik sem. Melegségre, anyjuk óvó közelségére van szükségük.

kutyabarat kutyabarát

#2 Az első két hét

Felváltva alszanak és szopnak, így az első hetekben súlyuk megduplázódik. Ha egy-egy kölyök mégsem gyarapodik úgy, mint társai, állatorvosi beavatkozás szükséges, mert lehet, hogy betegség okozza a lemardást.

#3 A második és a negyedik hét között

10-14 napos korukban kinyílik a szemük (látásuk csupán a nyolcadik hét végére tökéletesedik), és valamennyire már hallanak is. Születésük után 15-21 nappal készek felfedezni a körülöttük lévő világot: lábra állnak, és nemsokára megteszik első lépéseiket. 3-4 hetesen már próbálkozhatsz a szobatisztaságra neveléssel, kis lépésekben.

#4 A negyedik és a tizenkettedik hét közötti időszak

Nagyon fontos szakasz a szocializáció szempontjából, ráadásul a kölyökkutyák általában ekkor hagyják abba a szopizást. Ideje közel engedni őket az emberekhez, beleértve a gyerekeket is, akik tudják, hogyan kell bánni az állatokkal.

kutyabarat kutyabarát

#5 A nyolcadik és a tizenkettedik hét között

A kiskutyák megértek rá, hogy anyjuktól elválva új családban, kétlábúak között kezdjék meg életüket. Csodás kalandok várnak gazdira és ebre.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.thesprucepets.com

Képek: Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...