Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyám mindenkit meghágna. Ez normális?!

Számos gazdi szembesül vele, hogy kutyája akár játék közben, akár csak úgy a semmiből egyszercsak más ebek hátán terem és természetfilmekbe illő párzó mozdulatokat mutat be. Mivel az emberek világában hasonló dolgot tenni nem illik, ezért a zavarbaejtő és kínos jelenetet mielőbb szeretnénk megállítani. Vajon jól tesszük? Miért „hágnak meg” másokat a kutyák és mit tegyünk, ha a mi kutyánk teszi ezt? – az ismert viselkedéskutató és tréner, Karen B. London válaszol.

A kutyák szexuális aktust mímelő viselkedése meg tudja alapozni a hangulatot a kutyafuttatóban – többnyire nem is a kutyák, hanem inkább az emberek érzik magukat kellemetlenül. Murphy törvénye szerint pedig a kutyánk nyilván pont annak a kutyáját hágná meg, akinek imponálni szeretnénk, vagy éppen egy csapat ovis gyerek előtt „barátkozik”.

Namármost, a szóban forgó viselkedés alapvetően normális, és a szukák éppúgy gyakran űzik, mint a kanok. Általában az izgalom, a felfokozott érzelmek velejárója – és, semmi köze a párzáshoz! Többnyire játék közben, a kutyafuttatóban vagy a parkban fordul elő, hogy egy kutya hátulról rányomul egy másikra. Nem segít persze a helyzeten, ha megpróbálsz mindenkit megnyugtatni, hogy „nyugi, semmi szexuális indíttatás nincs a kutyám viselkedésének hátterében”, hiszen az, hogy zavarba jövünk tőle, ösztönös reakció. Érdemes azonban észben tartani, hogy a „hágó” mozdulatok a kutyákat a legtöbb esetben nem zavarják, szóval csak azért, mert „illetlen” a viselkedése, nem kell feltétlenül leállítani.

Kivételt képez a tolerancia alól azonban, ha látod, hogy a „alulra kerülő” kutya nem bírja, ha vegzálják, és morog vagy odakap a kutyádra. Ekkor hívd magadhoz és tereld el egy kicsit a figyelmét, vezesd le az izgalmát egy kis labdázással vagy dögönyözéssel. Lehet, hogy a kutyád csak játszani akar, de ha a stílusa nem elfogadható a másik kutya számára, akkor inkább keressetek másik játszótársat.

A kutyák játékstílusa sokféle lehet, és laikusként sokszor nehéz eldönteni, mi áll az adott viselkedés hátterében. Ami egyes kutyáknak belefér és elfogadható, az nem biztos, hogy másoknak is megfelel. Aranyszabály, hogy addig mehet a játék, amíg mindenki jól érzi magát. Tehát, ha azt látod, hogy a többi kutyát bosszantja a kutyád viselkedése, esetleg félnek, morognak vagy vicsorognak rá, akkor lépj közbe, állítsd le a kutyádat és javítsd ki a viselkedést!

Ha a többi kutya (és gazdi sem) zavartatja magát a „hágó mozdulatok láttán”, akkor nem kell nagy ügyet csinálnod belőle. Ideális esetben a találkozás örömének, a kezdeti izgalomnak a csillapodásával úgyis abbahagyja és nyugodtan játszanak majd együtt. Ha azonban azt látod, hogy a kutyád nem hagyja abba, és a többi kutya jelzései ellenére is próbálkozik, inkább lépj közbe. A közbelépés gyakran nem egyszerű, sokszor a szóbeli tiltás nem elég. Ha nem hallgat rád, nyugodtan közelítsd meg és a nyakörvénél fogva, pórázon vezesd el. Próbáld elterelni a figyelmét egy játékkal vagy keress más játszópajtást. Vannak kutyák, akik csak nagyobb társaságban viselkednek így, és pár kutya között a futtatóban pedig egyáltalán nem.

A teljesség kedvéért ide kívánkozik, hogy a kutyák egyáltalán nem osztoznak a zavarunkban a hágó mozdulatok tekintetében, és az sem érdekli őket, ha vicces beceneveket aggatnak rájuk (Dugi, Duracell nyuszi, Rocco, stb.), szóval ha tényleg senkit nem zavar, akkor a legjobb, ha inkább lazán álltok hozzá a kérdéshez és nem lihegitek túl a dolgot.

Forrás: Karen B. London PhD. / The Bark; indexkép: pexels
Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...