Saját KB bal
Saját KB jobb

A tóban fürdőzés veszélyeire figyelmeztetnek külföldön

Óvatosan a tóban fürdőzéssel, ha kutyusoddal a vízpart felfedezésére indultok! Számos külföldi országban beszámoltak arról, hogy nyáron sokkal nagyobb eséllyel találhatók mérgező, emberre és állatra is veszélyes algák a vizekben.

A mérsékelt és a meleg égövi tavakban nyaranta tömegesen elszaporodó, mérgező baktériumok az úgynevezett cianobaktériumok, azaz régi nevükön kékalgák, amelyek nagy kockázatot jelentenek állataink számára. A víztérben mérgező anyagcseretermék keletkezik, ami káros hatást fejt ki az élőlényekre, és akár az állatok elhullásával is járhat.

Nem kell külföldre mennünk példáért, hiszen időnként a Balatonra is jellemző ez a probléma. A jelenségre már augusztus elején figyelmeztettek a szakemberek, akik azt mondják, megijedni nem kell, de jó tudni, mi alapján ismerhetjük fel a veszélyt. Bár az algavirágzás néhány esetben kizárólag a halakra hat, gyakran a kutyáknál és az embereknél is megfigyelhető következményeket okoz a vízzel való érintkezés.

Bizonyos körülmények hatására ugyanis mérgező gázok termelődhetnek, amit olajszerű, neonos elszíneződés jelez a vízfelszínen. Ha ezt látjuk, nem ajánlott a fürdőzés, ha víz kerül az állatok szájába, hányás és hasmenés lehet a következmény. Milyen intő jelekre kell figyelned az elszíneződésen kívül? Furcsa bűz és elhullott állatok is jelzik a veszélyt.

Mi a helyzet a tengerekben?

A tavalyi év egyik legnagyobb hírverést okozó, nem édesvízben történt esete Floridából érkezett, akkor mintegy 240 kilométeres szakaszon vörös színűvé változott a part a mérgező vörösalga-telepek miatt. Az ügyben érintett területek kutatói azt mondták, a mérgező algák miatt károsodott a delfinek agya, és rengeteg, vízben élő nagyobb emlős elpusztult.

Forrás: cnn.com
Kép: Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...