Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ugur Arpaci on Unsplash

Tényleg megérzik a kutyák valakiről, hogy rossz ember?

Általános vélekedés, hogy a kutyák kiszagolják a rossz embereket. Sőt figyelmeztetik is a gazdájukat a veszélyről. Vajon ez tényleg így van? Vagy csak a gazdik elfogultságáról van szó?

Évtizedek óta tartja magát az hit, hogy a kutyák megérzik, kiszagolják a rossz embereket. A közösségi média tele van olyan történetekkel, amikor a kutya előre jelezte a gazdájának egy rossz szándékú ember közeledését. Úgy is mondják, hogy a kutyák kiszagolják egy ember szándékát. De vajon ez tényleg így van? És ha igen, akkor van rá bármilyen tudományos magyarázat?

A válasz igen, de több magyarázat is létezik a jelenségre

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák észreveszik, ha egy ember nem kedvesek a gazdájukkal, és neheztelnek is rájuk emiatt. Egy vizsgálat során például a kutyák nem szívesen vettek el jutalomfalatot attól, aki nem volt hajlandó segíteni a gazdájának kinyitni egy edényt. Egy kutya tehát képes felismerni, ha valaki rosszfej a gazdival. Sőt reagál is rá. De mi van akkor, ha még semmilyen interakció nem történik és a kutya már jelzi, hogy nem szimpatikus ember közeledik.

Erre több lehetséges magyarázat is van. A legismertebb elmélet szerint a kutyák kiszagolják az emberek által kibocsátott feromonok kémiai változásait, amelyek rossz szándékra utalnak. Egyáltalán nem meglepő, hogy a kutyák képesek a feromon változást érzékelni. A testben zajló kémiai változások kiszagolása teszi őket képessé a vércukorszint esés jelzésére, a rákos sejtek felismerésére vagy éppen a COVID fertőzés kiszagolására és jelzésére.

A pszichopatákat még ők sem képesek kiszűrni

Amikor egy ember agresszívan viselkedik, agyának kémiai összetétele tehát olyan módon változik meg, amit a kutyák megéreznek. Így már azelőtt reagálnak a potenciális fenyegetésre, mielőtt gazdájuk észlelné azt. Sajnos azonban van egy kivétel.  A pszichopaták egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem, vagy csak alacsony szinten működnek az érzelmeik. Így az agyuk kémiája sem változik meg annyira, hogy a kutya jelezni tudná.

Az összhang is magyarázat lehet

Egy másik magyarázat szerint a kutyák a gazdájukon keresztül érzékelik a fenyegetést. Ennek feltétele a megfelelő és egészséges összhang. Amikor egy kutya-gazdi kötődés szoros, mély és biztos, a kutya megérzi gazdája bizonytalanságát, félelmét. Kutatók szerint azonban lehet, hogy ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat. Sokan úgy vélik, hogy a kutyáknak és az embereknek is van egy hatodik érzékük vagy megérzésük bizonyos helyzetekkel kapcsolatban. Az emberek azonban ezt gyakran figyelmen kívül hagyják. A kutyák viszont mindig hallgatnak a megérzéseikre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdog

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...