Saját KB jobb
Photo by Tamara Bellis on Unsplash

A kutyák jobban vonzódnak a női hanghoz, mint a férfihoz

Egy tudományos kutatásból derült ki, hogy a kutyák jobban vonzódnak a nők beszédhangjához, mint a férfiakéhoz.

Az ELTE és a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) tudósai készítettek tanulmányt arról, milyen hatással van a dajkanyelv, a női és a férfi hang a kutyák agyára. Eredményeik a Science Alert tudományos oldalon is megjelentek.

De mi az a dajkanyelv? Tulajdonképpen az a fajta beszédmód, ahogy a kisbabákhoz, csecsemőkhöz szólunk. Mindenki ismeri a jelenséget, amikor egy felnőtt ember odahajol egy kisbabához. Az esetek túlnyomó részében automatikusan elkezd magasabb hangon, túlzó hangsúlyokkal beszélni. Nevezhetjük gügyögésnek is, a hivatalos neve azonban dajkanyelv. A női hangon beszélt dajkanyelv általában túlzóbb és elve magasabb frekvenciájú, mint a férfi hangú dajkanyelv.

A kutyák egyértelműen a női hanghoz vonzódnak jobban

A kutatásban 19 kutya vett részt. Az éber állapotban lévő kutyák agyát fMRI-géppel vizsgálták, miközben előre felvett emberi beszédeket hallgattak. Három különböző típusú beszédet játszottak le, közben pedig azt figyelték, hogy melyikre hogyan reagál az agyuk. Az egyik felvételen kutyához, másikon egy csecsemőhöz, a harmadikon pedig egy felnőtt férfihoz beszéltek a felvételen. A szöveget egyszer férfi hang mondta, máskor női hang. Az fMRI eredmények egyértelműen azt mutatták ki, hogy az állatok agyának hallásközpontja akkor volt a legaktívabb, amikor egy női hang beszélt kutyához vagy csecsemőhöz dajkanyelven.

Mi lehet az oka?

A kutatók szerint több oka is lehet annak, hogy a női hangra és a dajkanyelvre jobban reagálnak a kutyák.  Az egyik szerint az emlősök eleve sokkal érzékenyebbek a magas frekvenciákra és a változatos hangokra. A másik elmélet a háziasítással függ össze. Ennek során ugyanis pontosan azokat az állatokat szűrték ki és vitték tovább az emberek, akik ezekre a hangokra jobban reagáltak. Ezek a sajátos hangmintázatok nem jellemzőek a kutyák egymás közötti kommunikációjára. Ez a felfedezés az egyik első bizonyíték lehet egy olyan neurális preferenciára, amely a háziasítás során alakult ki a kutyákban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Youtube, Nature.com, ScienceAlert

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...