Saját KB bal
Saját KB jobb

A legjobb jutalomfalatok – idős kutyáknak

Az, hogy kedvencünk betöltötte a 8 (tíz, tizennégy, …) éves kort, még nem jelenti azt, hogy abba kellene hagynunk a tréningezést vagy a tanulást. Ma már egyre több lehetőségünk van idős kutyák számára is megfelelő tanulási és szabadidős lehetőségek közül válogatni. Ezekhez pedig megfelelő jutalomfalatok kellenek.

A jutalomfalatok kapcsán fontos szempont, hogy mindig a feladat nehézségének és az ingerkörnyezetnek megfelelően válasszuk meg, mivel „lövünk”. Egy jól ismert trükk otthoni gyakorlásához például megteszi egy kevésbé nyálcsordító snack is. Ha viszont új dolgot tanítunk, vagy a környezet ingerei erősek, akkor nehézfegyverzetre van szükség. Ez így van fiatal, idős és középkorú kutyák esetében is.

Az idős kutyák esetében ezen felül érdemes mérlegelni a kutyánk egészségi és fizikai állapotát, illetve a fogazatát is. Összességében érdemes olyan puha, lehetőleg természetes jutalomfalatot választani, amit a kutyának nem kell rágcsálni és könnyen lenyel. A száraz, bolti jutalomfalatokra sokszor nagyon megszomjaznak a kutyák. Különösen meleg időben figyeljünk, hogy a jutikra nem szomjazzon meg túlságosan az eb. Idős korban ez a veseműködés miatt lehet kiemelten fontos. A száraz jutalomfalat a gyomorcsavarodás veszélye miatt sem előnyös. Elsősorban a nagytestű és erre hajlamos fajtáknál figyeljünk erre.

Egyszerű, mégis csábító tréning falat – Recept

A jutalomfalat zsír- és kalóriatartalma is lényeges lehet, különösen, ha kedvencünk felszedett pár kilót az évek során. Egy idős kutya esetében a túlsúly mozgási nehézségeket okoz és megterheli a szívet. Ne tetézzük a bajt zsíros, cukros jutalomfalatokkal

Mivel az idősebb ebek hamarabb elfáradnak, ezért a gyakorlások, tréningek rövidebbek. Válasszunk olyan falatot, ami igazi jutalom és megéri érte dolgozni az alatt az idő alatt. Ne feledjük, a tanulás idősen már sokkal nehezebb, mint fiatalon – legyen a motiváció ennek megfelelő.

Végül, de nem utolsósorban. Ne színre vagy formára válasszunk falatot, hanem illatra. A kutyákhoz a legtöbb információ az orrukon keresztül jut el. Különösen idős korban, amikor a látás és a hallás már nem a régi. Válasszunk a jutalomfalatok közül olyat, ami csábító illatával távolabbról is motiválóan hat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-nutrition/dog-training-treats; Kép: Photo by Juris Freidenfelds: https://www.pexels.com/photo/dog-sitting-on-brown-leather-sofa-2013662/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...