Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by leonides ruvalcabar on Unsplash

A napi rutinnak óriási jelentősége van a kutyák életében

A napi rutin a kutyákat nemcsak az időérzékelésben, hanem a magabiztos, kiegyensúlyozott és boldog élet elérésében is segíti.

Az emberek időérzéke és időfogalma erős és pontos. Emlékszünk, hogy mi történt tegnap délután, hány nap van vissza a hétvégéig és mikor találkoztunk utoljára például a barátainkkal. A kutyáknak is van időérzékük, de másképp működik, mint az embereké. Amíg mi napi rutin nélkül is tudjuk értelmezni az idő múlását, számukra ez az egyik legfontosabb segítség.

A kutyádnak például fogalma sincs arról, hogy reggel 7:45 van. Azt azonban tudja, hogy itt az ideje a reggeli sétának! A kutyák a napi rutinjukon keresztül tudják, hogy az idő múlik. Egy tanulmány szerint például a kutyák több vizuális információt képesek feldolgozni, mint mi. Nagyjából 25 százalékkal gyorsabban dolgozzák fel az ilyen információkat. Ebből az is következik, hogy egy nap (24 óra) hosszabbnak tűnhet az emberek, mint a kutyák számára.

A kutyák cirkadián ritmusa (napi biológiai órája) hasonlóan működik, mint az emberé. Sőt, a szakértők úgy vélik, hogy a kutyák napi biológiai órája a háziasítás során alkalmazkodott az emberi ciklusokhoz. A kutyák is diurnálisak, vagyis nappal aktívak, éjszaka pedig alszanak. Abban különböznek azonban az embertől, hogy nekik polifázisos (többfázisú) alvási ciklusaik vannak. Leginkább éjszaka alszanak, de a nap folyamán is sok rövid alvási szakaszuk van.

Hogyan néz ki egy kutya cirkadián ritmusa?

A kutya alvás-ébrenlét ciklusa átlagosan 83 percig tart, nagyjából 10,1 órát alszanak. Körülbelül 2,9 órát alszanak REM alvással. Ehhez képest az emberek általában 1,9 órát alszanak REM alvással. A REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) alvás az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg. Az agyi tevékenység ebben a szakaszban hasonló, mint ébrenlét vagy szendergés esetén. Gyors szemmozgások jelennek meg, az izomtónus viszont megszűnik.

Négy jele annak, hogy a kutya tisztában van az idővel

A kutyák múltról és a jövőről alkotott fogalmai nem olyan fejlettek, mint az emberé. Eleve már ez a tény is befolyásolja az időérzéküket. Nem ismerik az órát, azonban a napi rutinjukat és az abból fakadó mintát felismerik. Ezek a viselkedések pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a kutya tisztában van az idő múlásával.

  • Felpörög, mozog, vagy kicsit hangoskodik a tervezett etetési időben.
  • Az ajtóhoz sétálnak vagy az ajtó mellett várakoznak, pontosan akkor, amikor általában valaki hazaér.
  • A szokásos sétáltatási idő körül izgatottá válnak, és minden mozdulatra az ajtóhoz szaladnak.
  • Meg tudják különböztetni a nappal és az éjszaka közötti különbséget, valamint azt, hogy mikor kell felébredniük és mikor kell lefeküdniük. Például a szokásos lefekvési idődben elindulnak az ágyba, még akkor is, ha a gazdi aznap tovább marad fent.
Ezért is nagyon fontos a napi rutin

A kutyák általában akkor teljesítenek a legjobban, ha tudják, mire számíthatnak a nap folyamán. Asszociatív, epizodikus memóriájuk van. Egy viselkedést vagy tárgyat egy adott tevékenységhez kötnek. A gazdi viselkedése és a napi rutin alapján észlelik az időt és abból tudják, hogy várhatóan mi fog történni. Ha például reggel felkelsz, felveszed a cipődet, és megfogod a kutyád pórázát, akkor tudják, hogy sétálni fogsz velük. Amikor visszatérsz a sétából, a táljához megy, mert tudja, jön az etetés. A napi rutin tehát keretet és biztonságot, kiszámíthatóságot ad a kutyának. Ez pedig a magabiztosság és kiegyensúlyozottság egyik alapja.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: rover

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...