Saját KB jobb
Photo by Ed van duijn on Unsplash

Agyonütötte a vadász a lakott területre tévedt vaddisznót

A vaddisznót órákon át terelgették, kísérgették, hogy valahogy kimenekítsék a lakott területről. A helyszínre érkező vadász azonban agyonütötte.

Az eset pár nappal ezelőtt, szombaton történt Debrecen kertvárosi részében. A helyiek azt vették észre, hogy egy kis testű, legyengült vaddisznó süldő bolyong a lakott területen. Elmondások szerint a jószág szokatlanul békésnek tűnt, nem támadt senkire. A vaddisznót többen is észleleték, így a bejelentéseket követően a rendőrök is a helyszínre érkeztek.

Próbálták terelgetni

A rendőrök és a környéken lakók órákon át terelgették, közben pedig hívtak egy vadászt, hogy segítsen nekik a vaddisznó megfogásában. A vadász meg is érkezett a helyszínre, majd elővett egy fokost és egy pokrócot a kocsijából. A helyszínen lévők meg is kérdezték tőle, hogy mi a terve, mit akar csinálni a fokossal. A vadász erre azt közölte, hogy lakott területen nem használhat fegyvert.

Szerinte csak elkábította

A vadász ezután egy társasház udvarára szorította be a malacot és lecsapott rá a fokossal. Azt állítja, hogy szabályszerűen járt el, az ütéssel csak elkábította a malacot. Úgy látta, hogy a vaddisznó beteg, ezért szerinte fokozott fertőzésveszély állt fent. Így azonnal cselekednie kellett. Később azt is mondta, hogy az állat még élt, amikor elvitte a helyszínről, csak később pusztult el. Ezzel ellentétesen emlékeznek a jelenlévők, szerintük a malac már halott volt amikor elvitték a helyszínről. A vadásza  fokossal nem csak megsebesítette, vagy elkábította, hanem agyoncsapta.

Az Országos Vadászati Védegylet szerint pontos szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha egy vadállat lakott területre téved. Ilyen esetben a helyes eljárás szerint a vadásznak engedélyt kell kérnie a fegyverhasználtra. Ezután pedig annak használatával ejtheti el a vadat. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozata szerint a vadásztársaság embere szerint fokozott fertőzésveszély állt fenn. Ezért az állatot azonnal el kellett távolítani a lakott területről. A vadászt állatkínzás miatt feljelentették.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: 24.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...