Saját KB bal
Saját KB jobb

Hontalan Állatok Világnapja – A háziasításhoz ház is jár

A Hontalan Állatok Világnapját (augusztus 16.), 1992 óta „ünneplik”, az amerikai ISAR (International Society for Animal Rights) szervezet kezdeményezésére, ezzel a nappal is felhívva a figyelmet az otthon nélküli állatokra és az emberi felelősségre, arra, hogy a háziasításhoz ház is jár

A sporteseményekkel mindig együtt jár a gyilkolás?

Szinte minden nagyobb sportrendezvény ismétli önmagát, legalábbis az állatokkal való bánásmód tekintetében ország-világ előtt lejáratta magát mind a kínai, akár a görög vagy az orosz olimpia. Mintha Gandhi híres idézete levegőbe kiáltott szó volna („Egy nemzet nagysága és morális fejlődése lemérhető azon, hogyan bánnak az állatokkal.”).

Szocsiban méreggel és csapdával ezrével tüntették el őket a város utcáiról. A városvezetés nem szeretné, ha zavarnák a turistákat. A megbízott cég szerint mindenkinek nagy szívességet tesznek. A cég tulajdonosa azt sem titkolta, hogy a kóbor kutyákat afféle biológiai hulladéknak tartja, amitől jobb még idejében megszabadulni.

Mindenhol van baj a fejekben…

Törökország

Törökországban a kóbor és a gazdás állatokra más-más törvények vonatkoznak, így ha valaki egy, az utcán élő állat életét oltja ki, 2 évig terjedő börtönbüntetést kaphat, míg gazdás állat esetén 3 évet. Az állatok jogai kevés hangsúlyt kapnak, az állam és a polgárok részéről egyaránt. Van néhány menhely, ahogy vannak állatvédő szervezetek is, munkájukat az állatvédelmi jogok szabályozásának hiányossága nehezíti.

India

A katonai területektől eltekintve nincs olyan hely Indiában, ahol ne lenne kóbor állat, legfőképpen kutya és tehén. Előbbi főleg a vadvilág miatt jelent nagy problémát, hiszen az utcáról sok esetben úgy tüntetik el őket, hogy befogásuk után a közeli erdőkbe szállítva sorsukra hagyják az állatokat.

A kormány próbál gátat szabni a szaporodásuknak, de az ivartalanítási program a magas populáció miatt nehézkes. És ugyan kisállat tartáshoz a törvény szerint engedély szükséges, azt soha senki nem kéri, ahogy az állat elhagyása sem jár következménnyel.

Németország

Németországban gyakorlatilag nem látni kóbor kutyát. A tenyésztés szabályozott jogilag és etikailag is, nem nagyon vannak szaporítók. Vakációk környékén előfordulhat, hogy elhanyagolnak egy állatot, de ez nagyon ritka, és ha meg is történik, hogy egy kutya menhelyre kerül, ott sem altatnak. Sok ember, aki nem tarthat kutyát, segít a menhelyeknek, pártfogolnak egy-egy kedvencet. A törvény védi az állatok jogait, és állatkínzás esetén akár egy életre eltilthatnak az állattartástól. Egyes „veszélyes” fajták tartásához engedély és kutyaiskola szükséges.

Norvégiában a német példához hasonló a helyzet, az országban rengeteg kutyás klub van, a fajtaklubtól a sportegyesületekig, így az emberek tisztában vannak azzal, hogyan kell egy kutyát tartani és kezelni.

Ausztrália

Havi szinten több száz kutya is altatásra kerülhet egyetlen városban, mivel az emberek többsége nem tudja, hogyan kell egy kutyát szocializálni .

A legnagyobb problémát a parkokban rendezett illegális kutyaviadalok és a kutyaharapások jelentik. Vannak tiltott és „veszélyessé nyilvánított fajták, melyek tartása korlátozásokkal jár (szájkosár, magas kerítés, folyamatos ellenőrzés), amúgy mindenki annyi kutyát tart, amennyit szeretne. Menhelyek vannak, jó – és rossz hírűek egyaránt.

Anglia

Ritkán látni kóbor kutyát, ugyanis nagy figyelmet fektetnek az örökbeadásoknál a jelölt alkalmasságára. Minden kedvencnek chipezettnek kell lennie, és egyelőre még vita folyik az állattartás újbóli engedélyhez kötéséről. A szervezetek sokat tesznek azért, hogy visszaszorítsák a szaporítást, és minél több állat számára esélyt nyújthassanak, ahogy sok ember vállal ideiglenes befogadást az állat végleges örökbeadásáig. Azonban rengeteg az állatkínzásos eset itt is, és a törvénykezés itt sem túl szigorú az állatkínzókkal szemben.

Egyesült Államok

Nagy problémát jelentenek a szaporítók, az ún. „kutyagyárak”. Állatvédő szervezetek folyamatosan kampányolnak azért, hogy az emberek ne vásároljanak tőlük. Gondot jelent az is, hogy ivartalaníttassák az állataikat, annak ellenére, hogy vannak olyan klinikák, ahol nagyon olcsón vagy akár ingyen is elvégzik a műtétet. A déli államokban a legrosszabb a helyzet. Az állatvédelmi törvény államonként változó, az ASPCA (egyik legnagyobb amerikai szervezet) külön oldalt tart fenn arra, hogy államonként lekérhető legyen az adott területre vonatkozó törvénykezés.

És Magyarország?

Szomorú az itthoni helyzet – egy menhelyvezető szemével

70 méternyi metró pénz elég lenne a fővárosi kutyák helyzetének megoldására

(Kutyabarát.hu)
Forrás: BBC, wikimedia, goodnewsnetwork
Fotók: BBC, pixabay, flickr, Getty
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...