Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by George Pagan III on Unsplash

Öt gyakori tévhit a csodálatos dán dogokról

A csodálatos, óriási dán dogokról számos tévhit terjedt el a köztudatban. Járjunk a végére, mi az igazság velük kapcsolatban.

A tapasztalt dán dog tulajdonosoknak az alábbi feltételezések bizonyára nem lesznek ismeretlenek. A méretükre vonatkozó megjegyzésektől kezdve az állítólagos agresszivitásukig, a dán dogokat gyakran félreértik. Pedig a dán dog az egyik legszelídebb és legszerethetőbb fajta.  Lássuk, mi a leggyakoribb 5 tévhit  a dán dogokról!

A dán dogok agresszívek

Hatalmas méretük ellenére a dán dogok mindenek, csak nem agresszívek. A gyakran „szelíd óriásokként” emlegetett dán dogok természete kedves és szelíd. Abszolút gyermek kompatibilisek, szeretik a kicsiket és vigyáznak rájuk. Barátságosak, türelmesek, és általában jól kijönnek más állatokkal is. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük megfelelő képzésre és szocializációra, mint minden fajtának, de az agresszió nem gyakori tulajdonságuk.

Nagy termetük miatt sok helyre van szükségük

Sokan azt gondolják, hogy a nagy termetük miatt a dán dogoknak hatalmas házra és hatalmas kertre van szükségük, hogy jól érezzék magukat. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Bár a dán dogok szeretnek egy jót hancúrozni, és rendszeres testmozgásra van szükségük az egészségük megőrzéséhez, meglehetősen alacsony energiaigényűek. Simán áthenyélik a napot, különösebb probléma nélkül. Egy átlagos méretű otthon, napi sétákkal és játékkal tökéletes környezet számukra.

A dán dogok unalmasak és lassú észjárásúak

Bár a dán dogok talán nem annyira lelkesek, mint más fajták, semmiképpen sem unalmasak vagy buták. A dán dogok okos kutyák, képesek gyorsan megtanulni a vezényszavakat és megoldani a problémákat. Látszólag nyugodt viselkedésüket nem szabad összekeverni az intelligencia hiányával. Inkább a nyugodt, higgadt és megfontolt természetük része.

A dán dogokat nehéz kiképezni és tanítani

Mint minden kutya, következetességet és türelmet igényelnek a kiképzés során, de nem igaz, hogy nehezen tanulnak. Jól reagálnak a pozitív megerősítési technikákra, és viszonylag könnyen tanulnak. A kulcs az, hogy a kiképzést és a szocializációt korán kezdjük el, amikor még kezelhető méretűek.

A dán dogok mindig egészségesek a méretük miatt

Fajtársaikhoz hasonlóan nekik is vannak jellegzetes betegségeik, mint például csípődiszplázia, szívbetegségek és bizonyos genetikai rendellenességek. A méretük nem teszi őket immunissá az egészségügyi problémákkal szemben. Sőt, épphogy méretükből adódóan bizonyos betegségekkel gyakrabban szembesülhetnek, mint a kisebb fajták. Egészségük megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres állatorvosi ellátás, a megfelelő étrend és a megfelelő testmozgás.

A dán dogok valóban óriási teremtmények, de a szívük még ennél is nagyobb. Határtalan szeretetet és hűséget nyújtanak gazdájuknak és családjuknak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...