Saját KB bal
Saját KB jobb

Három érdekesség a szocializáció kapcsán

A szocializáció rendkívül fontos tényező kölyökkorban. A tudományos vizsgálatok egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a kisgyermekekhez hasonlóan, a kiskutyák életében is meghatározó a korai szocializáció. A későbbi életük során hatással van a tanulási képességekre, a stressz-kezelésre és a megküzdésre is.

A szocializációról ebből a korábbi cikkünkben olvashatsz többet: A kölyökkutyák korai életszakaszai és a szocializáció.

A kiskutyák szocializációs periódusa tágabb értelemben újszülöttkortól kamaszkorig (kb. 14 hetes kor) tart. Ezen belül a 12-14 hetes kor közötti időszakot nevezzük érzékeny periódusnak, amikor a szocializációs ingerekre a kiskutya a legfogékonyabb. Ebben az életszakaszban kulcsfontosságú, hogy kiskutyánkat a lehető legtöbbféle pozitív élmény érje. Így tanulja meg, hogy a világ nem félelmetes idegen dolgokkal teli hely. Hanem ismerős és pozitív dolgok várják.

A lehető legtöbbet kell kihozni a szocializációs időszakból

A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy eltérések lehetnek az egyes kutyák érzékeny periódusának idejében. Egy 2015-ös kutatás során azt találták, hogy a vizsgált Yorkshire terrierek érzékeny periódusa előbb kezdődött, mint az összehasonlításban szereplő németjuhászoké. Illetve, hogy a Cavalier King Charles spánieleknél tovább tart ez a periódus, mint a két másik fajta esetében. Tehát a fajta jelentősége az érzékeny periódus szempontjából fontos lehet, ugyanakkor lehet, hogy más tényezők (méret, fejlődési ütem, nem stb.) szintén szerepet játszanak.

Amit gazdiként tehetünk, az nem más, mint hogy nem csak az érzékeny periódusban, hanem a tágabb értelemben vett szocializációs szakaszban (születéstől kamaszkorig) és akár azon túl is mindent megteszünk, hogy megalapozzuk kutyánk mentális egészségét. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy megtanítsuk neki a lehető legtöbbet a világról. Hangok, zajok, illatok, emberek, állatok, városok, erdők, közlekedési eszközök, ízek, helyzetek, fények stb. formájában.

Az alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb ingereket és tippeket adunk, hogyan szocializáld kedvenced akár otthon is: Szocializáció karanténban – Hogyan szocializáljuk a kölyökkutyákat a COVID-19 járvány idején?
Nem szocializáljuk eléggé a kölyköket

Bár a korai szocializáció szerepe a tudományos eredmények fényében vitathatatlannak tűnik, mégsem fordítunk erre elég figyelmet. Kutatások szerint a kölykök 30%-a nem kapja meg az elegendő (nem a kiváló, csak az elegendő) szocializációt kölyökkorban.

szocializáció 1
A különböző környezeti ingerek, pl. napsütés, talajminőségek, vihar hangja, stb. is megismerésre várnak.

A kutatásban arra is kitérnek, hogy azok a kölykök, akiket a gazdik elvittek kutyaoviba (a kötelező oltások beadását követően lehet Magyarországon menni), megkapták az alap szocializációt is. Bár fontos kiemelni, hogy a kutyaovi csak akkor működik, ha ott csak pozitív ingerekkel találkozik a kölyök. Ellenkező esetben éppen ellentétes hatást érünk el.

Minél több, annál jobb!

Fontos, hogy a szocializációt a lehető legkorábban elkezdjük, és minél változatosabb ingerekkel. Bár, úgy tűnik, a kutyaovi kétségtelenül jó ötlet, nem essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, ezzel le is van tudva a szocializáció. Ahogy fentebb is írtuk, már újszülött kortól kezdődhet a szocializáció. A kutatások szerint a finom hangok, a hőmérséklet enyhe változásai, a fények, a zene, az óvatos érintés, beszédhangok mind-mind olyan ingerek, amelyekkel már pár napos korban elkezdhetjük megismertetni a kiskutyákat.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az ingerek esetében ne csak a vizuális ingerekre szorítkozzunk. A hangok, az illatok (ízek), a külső környezeti ingerek (szél, vihar, napsütés, hideg-meleg), az érintés éppolyan fontosak.

Mire készülj, ha családodba Kiskutya érkezik?

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Psychology Today; Képek: Photo by Mateja Lemic from Pexels; Photo by bill emrich from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...