Saját KB bal
Saját KB jobb

Mitől válhat hirtelen agresszívvé kutyánk?

Bár hisszük, hogy mindannyian jól ismerjük kedvenceinket, de olykor még mi sem tudhatunk minden folyamatról, ami benne zajlik. Előfordulhat, hogy egyik napról a másikra megváltozik a viselkedése – ami tőlünk gyors reakciót és gyors felismerést igényel: mi történhetett ilyen hirtelen kutyánkkal?

Természetesen látatlanban nehéz megmondani, hogy konkrétan mi lehet az agresszív viselkedés felé fordulás oka, de általánosságban meg tudunk fogalmazni bizonyos okokat, amelyek a háttérben állhatnak ilyenkor.

1. A kutya közelít a felnőtté váláshoz

A serdülőkor a négylábúaknál az emberekhez hasonló tüneteket produkálnak: a hormonháztartás felborulásával a viselkedésnek egész szélsőségei bukkanhatnak fel. A test és a temperamentum egyszerre változhat. Még akkor is számíthatunk bizonyos változásokra, ha kutyánk ivartalanítva van. A kutya, aki korábban más kutyáktól rémülten elfutott, most lehet, hogy szembe fordul velük. Azok a fajták, akiknél gyakrabban fordul elő agresszió vagy domináns egyedek, ekkor kezdhetik mutatni a jeleket. Az ilyen fajta agresszió gyakran a hat hónapos és tizennyolc hónapos kor között jelenik meg, és legtöbbször ivaros kan kutyák felé mutat.

2. A kutya nem szocializálódott megfelelően

Hiába nem mutatott korábban problémákat, bizonyos kutyák közti helyzetekben előjöhetnek a nem megfelelő szoktatás hiányosságai. Még akkor is ha több kutyát tartunk otthon – a szocializáció nem ugyanazt jelenti, mint hogy egy eb több másik mellett nő fel. 

Hiába nevelkednek együtt állatok, a személyiségjegyek és a fajtajelleg ebben az esetben is különböző helyzet reakciókhoz fog vezetni. A kutyáknak minél előbb meg kell tanulnia egymás testbeszédének értelmezését, különben akár agresszióval is reagálhat egy olyan helyzetre, ahol nyoma sem volt a felé irányuló támadásnak. A rosszul neveltség okairól itt olvashatsz tovább.

 

3. Valamilyen traumatikus élményt szerzett korábban

Sajnos a többi, agresszíven viselkedő kutya maradandó nyomot tud hagyni még egy egyészséges, jó lelkületű, jól nevelt kutyában is. Számos beszámoló ír arról, hogy egy a kutyát ért traumatikus élmény miatt például bizonyos fajtákkal szemben megváltozik a viselkedése, vagy az őt korábban megtámadó kutyára hasonlító összes többi ebbel szemben azonnal védekezni kezd, még ha nem is ártanak neki. Többen tapasztalták, hogy traumatikus élmény nélkül sem képesek bizonyos kutyákat vagy embereket elfogadni: erről bővebben itt olvashattok.

4. Fizikailag vagy lelkileg gyengének érzi magát

Elsősorban valamilyen rejtett betegséggel küzdő vagy idősebb kutyákra jellemző ez az állapot. Bizonyos fájdalmakat még nem ismertünk fel nála, de ő már érzi annyira, hogy inkább elhárít bizonyos érintéseket vagy egy elfajulható játékot – akár védekező agresszióval is. Még saját gazdájával szemben is mutathat ilyen viselkedést, ha rossz helyen vagy rosszul érünk hozzá, és akaratunkon kívül fájdalmat okozunk neki. Mindig figyeljük állapotát, kedvét, normális egészségügyi értékeit. Amint valami változást érzékelünk hangulatában vagy a fizikai erőnlétében, érdemes állatorvoshoz fordulnunk. Itt vannak az intő jelek.

Ha kizártunk minden egészségi tényezőt, és egyik fenti változást sem tudtuk beazonosítani kutyánknál, érdemes azonnal szakmai segítséget kérni egy jó trénertől vagy viselkedés terapeutától, mert nem biztos, hogy egyedül képesek vagyunk megbirkózni egy agresszív viselkedéssel, aminek még az okát sem ismerjük.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...