5 hasznos vezényszó futáshoz

A kutyás futás gazdi és kutya számára egyaránt remek edzés és kikapcsolódás. A mozgás endorfint termel, csökkenti a stresszt és jobb közérzetet teremt. A futáshoz viszonylag kevés speciális felszerelésre van szükség. Bátran állíthatjuk, hogy a befektetéshez képest a megtérülés kifizetődő. A rendszeres futás, kocogás hatására nem csak edzettebbé, de ellenállóbbá és kitartóbbá is válunk. A kutyás futás előnyeihez pedig még hozzáírhatjuk azt is, hogy a közös tevékenység hatására közelebbről megismerhetjük egymást, a kutyánk folyamatos motivációt jelent a mozgásra, ráadásul fejlődhet közöttünk a kommunikáció is.

Ahhoz, hogy a közös edzés a lehető leginkább örömteli és zökkenőmentes legyen, összegyűjtöttünk 5 vezényszót. Ezeket érdemes megtanítani és gyakorolni a kutyánkkal, hogy a futás és a kocogás gördülékenyen menjen.

Állj!

Alapvető vezényszó, nem csak futáshoz. A városi séták és a kirándulások során is jól jön, bármilyen olyan helyzetben, ahol a kutyád „belefuthat” a bajba. Futáshoz általában hosszabb, derékra illeszthető pórázt használunk, amellyel nem tudunk olyan gyorsan közvetlen kontrollt gyakorolni, mint a kézi pórázzal. Az „Állj!” azért jó, mert akkor is hat, ha nincs a kezünkben póráz. Megakadályozhatjuk vele, hogy a kutya lelépjen a járdáról, rossz irányból kerüljön egy oszlopot vagy megrántson minket. Számos helyzetben jól jöhet, séta, kocogás, futás vagy kirándulás esetén is, és a futás jó alkalom, hogy élesben gyakoroljuk.

futáshoz
Futás közben a kutya előttünk halad, de mi vezetünk – pexels.com
Gyerünk!

Gyerünk! Hajrá! Futás! – gyakorlatilag bármilyen szó használható. A kutyák szeretnek futni, és sokszor azt vesszük észre, hogy séta helyett is futni indulnának. Ezért fontos, hogy a futás elkezdését egy vezényszóhoz kössük, így a kutyánk fejében is egyértelmű lesz, hogy mit várunk tőle. Különösen akkor, ha nem kap vezényszót, és mégis futni kezd – hiszen ilyen esetben rászólhatunk, hogy nem ezt várjuk tőle. A legtöbb kutya hamar megtanulja, hogy felismerje a futócipőt, és rögtön szaladni kezd – de ha az elején rászoktatod, hogy vezényszóra induljon, akkor te határozhatod meg, hogy mikor induljon és mikor álljon meg.

Balra, jobbra

A kutyák általában a testbeszédünkből olvassák le, hogy merre fogunk menni – ezért nem ütközünk össze velük minden utcasarkon. Futás közben azonban a kutya előttünk halad, így nincs lehetősége figyelni minket. Már lassabb kocogó tempónál vagy akár séta közben kezdd el gyakorolni az irányokat, kereszteződéseknél, vagy ha valamit ki kell kerülni. Így gyorsabb tempónál már flottul megy majd, és nem ütköztök egymásnak.

Gyorsabban, lassíts!

Ahogy fentebb is írtuk, futás közben a kutyánk előttünk halad – de ez nem jelenti azt, hogy ő vezet minket. A tempót diktálhatjuk pusztán testbeszéddel is, de vezényszavakat is használhatunk arra, hogy megértessük a kutyával, hogy gyorsabb vagy lassabb sebességre kapcsoljon.

Mögém! / Lábhoz!

A „Mögém!” parancs az „Állj!”-hoz hasonlóan nem csak futáshoz jön jól. Hasonlít a „Lábhoz”-hoz, de nem a fegyelem, hanem a biztonság a lényege. Ezzel a paranccsal elérheted, hogy a kutyád mögéd kerüljön, ha például keskeny vagy forgalmas úton haladtok, esetleg szembejön egy agresszív kutya. Ha olyanok a terepviszonyok, hogy attól tartasz, a kutyád megcsúszhat, esetleg nem látod, mi van az emelkedő végén. Azzal, hogy a kutyád mögéd kerül nem csak az történik, hogy fizikailag is te veszed át a vezető pozíciót. Hanem szükség esetén meg is védheted őt, vagy megakadályozhatod, hogy beleszaladjon valami számára kellemetlen helyzetbe.

További cikkeink kutyás futás és közös edzés témában:

Fussunk kutyával! De hogyan?

Terepfutás télen kutyával

Edzés túrázáshoz


Szalay Adél / Kutyabará.hu
Forrás: Kurgo Blog; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...