Mekkora az ideális jutalomfalat?

Gyakorláshoz, tanításhoz, bizonyos sportokhoz és szabadidős tevékenységekhez elengedhetetlen a jutalomfalat.

Az, hogy mi minősül ideális jutalomfalatnak függ a céltól és kutyánk ízlésétől egyaránt. Van, aki mindent megtesz egy falat sajtért, míg mások a száraztáp szemekért is lelkesen dolgoznak. Érdemes többféle falatot kipróbálni, hogy tudjuk, mi az igazán szuper jutalom, és mi a szinten tartáshoz megfelelő falat. (Célszerű inkább puha, könnyen lenyelhető falatot választani a száraz és kemény jutalomfalat helyett.) Azonban nem csak a jutalomfalat minősége, de a mérete is fontos.

Ideális esetben a jutalomfalatból több elfér a kezünkben, és a kutyánk gond nélkül, akár mozgás közben is le tudja nyelni. Nem jó, ha meg kell szakítani a gyakorlást, mert a kutyánk rágcsálja, nyammogja a falatot. Ez esetben a falat túl nagy a kutyánk méretéhez képest.

Ugyanakkor az sem ideális, ha a jutalomfalat annyira apró, hogy a kutyánk félrenyeli. Egy nagyobb testű kutyának valamivel nagyobb méretű falat megfelelő, mint egy aprócska ebnek.

Jó, de mekkora pontosan?

Erre kitérő válaszként azt is mondhatnánk, hogy a lehető legkisebb, amit még használni tudunk, és amivel fenn tudjuk tartani a kutyánk lelkesedését.

Kistestű kutyáknak körülbelül egy zöldborsónyi méretű jutalomfalat a megfelelő. Egyes szaküzletekben kaphatunk kifejezetten kistestű kutyáknak való tréning falatokat, amelyeket akár még felezhetünk is, ha kutyánk hajlandó dolgozni érte.

Egy nagytestű kutyának (golden retriever, labrador, németjuhász, stb.) nagyjából a bolti tréning jutalomfalatok felével érdemes számolni. Ez, virslikarikában kifejezve, egy negyed karikát jelent. Persze nem túl vastag karikával számolva.

A jutalomfalat nem attól lesz jó, hogy nagy, hanem attól, hogy vonzó. Valami olyan finomság, amit csak a tréning vagy tanulás alkalmával kap a kutyánk. Az ilyen extra falatokból a kis mennyiség is elég, hiszen a kutya számára különleges dologról van szó. Ráadásul, a kisebb falatokkal gyakorlatilag nem tudjuk jóllakatni a kutyánkat, így a kedve, a lelkesedése könnyebben fenntartható akár hosszabb időn keresztül is.

A jutalomfalat egy nyelv, egyfajta kommunikációs forma. Figyeljük a kutyánkat, és a feladat nehézsége, a környezet és a zavaró tényezők függvényében változtassunk a jutalomfalaton, így folyamatosan pozitív megerősítést adhatunk neki, és kifejezhetjük, hogy mennyire ügyes volt és milyen büszkék vagyunk rá.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Karen Pryor clicker training – https://www.clickertraining.com/choosing-the-right-treats; Kép:Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/excited-woman-teaching-dog-to-beg-7210458/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...