Saját KB bal
Saját KB jobb

A rossz tanácsot is követik a kutyák?

A kutyáknak megvannak az elképzelései bizonyos dolgokról. Az, hogy mennyire követik az utasításainkat, nem annyira egyértelmű, mint sokszor szeretnénk. Néha úgy tűnik, hogy egyszerűen ők jobban tudják. Például, hogy tényleg menni kell már, vagy még van idő egy kis szimatolásra. Lehet, hogy csak akkor követik a kéréseinket, ha egyet is értenek vele? A Yale Egyetem kutatói érdekes kísérlettel vizsgálták a jelenséget.

A kísérletben kutyák és dingók vettek részt. Az volt a feladat, hogy az ember példáját követve nyissanak ki egy dobozt, hogy hozzájussanak a falathoz. A kutyák és a dingók is képesek a modellkövetéses tanulásra, azaz, az ember vagy más kutya/dingó példáját követve megtanulni bizonyos viselkedéseket. A trükk a kísérletben az volt, hogy egy felesleges lépést tettek a folyamatba. Az ember modellek a doboz nyitása során egy pántot is meghúztak, ami igazából semmit sem csinált. Csak egy plusz lépés volt, ami nem vitt közelebb a megoldáshoz.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok mechanikusan, minden lépést utánozva fogják végrehajtani a feladatot, vagy rájönnek, hogy a pánt meghúzása felesleges és azt kihagyják. Mind a kutyák, mind a dingók hamar megtanulták, hogy a pánt meghúzása teljesen felesleges. Úgy nyitották ki a dobozt, hogy csak a szükséges lépéseket vizsgálták.

Ebből úgy tűnhet, hogy a kutyák „felülbírálták” a rossz tanácsot. Ugyanakkor, a kísérleti elrendezésből nem lehetünk biztosak abban, hogy a kutyák egyáltalán modellkövetéssel tanultak, vagy egyszerűen maguktól is rájöttek a helyes stratégiára. A kísérleti kontrollcsoportban lévő állatok ugyanis szintén nem használták a pántot, amint rájöttek, hogy hogyan nyílik a doboz.

Úgy tűnik, további vizsgálatokra van szükség, mielőtt biztonsággal kijelenthetjük, hogy a kutyánk éppenséggel attól okos, ha nem követ minket mindenben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/do-dogs-ignore-bad-advice; Photo by ArtHouse Studio: https://www.pexels.com/photo/a-dog-following-the-woman-in-the-beach-7977849/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...