Szájkosár – hogyan válasszunk méretet?

A kutyás felszerelések kiválasztása nem egyszerű feladat. Sokszor csak használat közben derül ki, hogy igazából nem tökéletes az illeszkedés vagy a méret, esetleg az anyag minősége. Ahogy egy hám vagy kabát esetében, úgy a szájkosár vásárlása során is belefuthatunk ebbe a problémába. Tippjeinkkel szeretnénk segíteni, hogy nagyobb eséllyel találjuk meg a jó darabot.

Szájkosarat vásárolhatunk üzletben és online is. Az első esetben talán egyszerűbb a helyzet, hiszen megfoghatjuk, megmérhetjük a terméket. Ha kutyánk már szájkosárhoz szokott, akkor be is vihetjük őt és próbálhatunk. Ha azonban még csak most ismertetjük meg a szájkosár használatával, akkor nem biztos, hogy jó ötlet a próbálgatás. Vannak kutyák, akiknek nem okoz gondot, de inkább arra készüljünk, hogy a szoktatás akár heteket is igénybe vehet. Ne erőltessük tehát a kutyánkat a felpróbálásra, nehogy rossz élménye származzon belőle, és idegenkedni kezdjen a szájkosártól.

Ha online vásárolunk, vagy ha nem opció a próba, akkor érdemes mérni. Mérjük meg a kutyánk orra hosszát az orra hegyétől az orrtőig. A szájkosár ideális esetben legalább egy centiméterrel hosszabb, hogy kényelmes legyen.

Mérjük meg a kutya pofájának körméretét. Ideális esetben a kutyánk ki kell hogy tudja nyitni a száját a kosárban, hogy szabadon tudjon lélegezni, lihegni, inni, jutalomfalatot elfogadni. Ez városi használatban lényeges.

A fej mérete is fontos. Lehetőség szerint válasszunk olyan modellt, amelynek a szíjai állíthatók. Így egészen pontosan illeszthetjük a kutyánk fejére, és valószínűbb, hogy kényelmes és biztonságos lesz a viselése.

Érdemes a méreten kívül a kutya fejformáját is figyelembe venni. A turcsi orrú, széles pofájú kutyák (pl. mopsz, bulldogok) vagy a hosszú orrú fajták (pl. agár) speciális felszerelést igényelnek. Esetükben érdemes kifejezetten ezeknek a fajtáknak gyártott terméket keresni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Inge Bernaers: https://www.pexels.com/photo/close-up-view-of-a-long-haired-dog-snout-13943165/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...