Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

A szőrmeipar nem áll le: megdöbbentő képsorok kínai szőrmefarmokról

Újabb megdöbbentő képsorok és nyomozati anyag jelent meg szőrmefarmokról. Ezúttal az óriási kínai szőrmeipar mögé pillantottak be állatvédők. A látvány pedig nemcsak őket, de a közvéleményt is elborzasztotta.

Évente több mint 100 millió állatot, köztük nyércet, rókát, mosómedvét, csincsillát és nyulat ölnek meg szőrméjük miatt Kínában. Ezek az állatok általában borzasztó körülmények közé születnek, rövid életüket pedig apró ketrecekben élik le. Egy friss állatvédők által készített felvételen látható, ahogy kis rókák, mosómedvék és nyércek küzdenek nap, mint nap a túlélésért. Az idősebb állatokon jól láthatóak a stressz jelei, például a körbe-körbe járkálás.

Egyesült Királyság etikai okok miatt már 20 éve betiltotta a szőrmefarmok működését. Azóta mégis több mint 800 millió font értékben importáltak szőrmét. Az utóbbi öt évben ebből csaknem 28 millió font értékben Kínából. Egy 2022-ben végzett közvélemény-kutatás szerint a brit lakosság 77 százaléka gondolja úgy, hogy be kellene tiltani a szőrmék importját és értékesítését. Ennek ellenére mégis, a mai napig is dübörög a szőrme kereskedelem az országban.

A Daily Mirror és a Humane Society International/UK által létrehozott #FurFreeBritain kampány során, eddig több mint 1,1 millió aláírást gyűjtöttek össze az állatszőr importjának és értékesítésének betiltásáért. Chris Packham állatvédelmi szakember szerint a kínai felvételeken az állatkínzás egyik legsúlyosabb formája látható.  Claire Bass, a Humane Society International/UK kampányokért és közügyekért felelős igazgatója így nyilatkozott:

„A legtöbb brit ember számára sokkoló, hogy az ilyen farmokról származó szőrmék értékesítése legális az országban. A szőrmék értékesítésének tilalmát a közvélemény háromnegyede támogatja.”

A szőrmék eredete

Az Egyesült Királyságban nem kötelező feltüntetni az állati szőrmék származási helyét. A HSI/UK friss vizsgálata szerint azonban egyértelmű, hogy kínai szőrméből készült termékek voltak a Harrods és a Harvey Nichols üzleteiben is. Az Egyesült Királyi Állatszőr Kereskedelmi Szövetség szóvivője szerint az Egyesült Királyságban értékesített szőrök nem Kínából, hanem olyan tanúsított forrásokból származnak, amelyek megfelelnek a szigorú állatjóléti feltételeknek. A tények azonban nem ezt mutatják

Sőt! Nem kell Kínáig menni. A szőrmeipar áldozatai világszerte, minden szőrmefarmon egyforma állatkínzásnak vannak kitéve. Finnországi farmokon végzett nyomozások is sokkoló eredménnyel zárultak. Végtaghiányos, beteg, vak állatokat találtak a ketrecekben. Egyértelműen bebizonyosodott a kannibalizmus is, mely legalább olyan megdöbbentő tény, mint a kínai telepeken tapasztalt körülmények.

Ricky Gervais híres állatvédő, a Life after Life sorozat sztárja is megszólalt a téma kapcsán:

„20 évvel ezelőtt az Egyesült Királyság az első ország lett, amely betiltotta a kegyetlen szőrmefarmokat. De most is vér tapad az ujjainkhoz, mert engedélyezzük a szőrmeimportot. Az itt értékesített szőrmék miatt több millió állat szenved még mindig.”

Figyelem! Felkavaró tartalom!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...