Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem kutyák többé a dingók

Bár nem tudni, hogy kik fedezték fel Ausztráliát, de amikor bő kétszáz éve az első telepesek erre a tájra érkeztek, őshonos kutyának tartották a dingókat. Most azonban úgy tűnik, hogy tévhitben éltek az ausztrálok: a dingó nem kutyafajta, hanem egy önálló faj, bizonyították be tudósok! – írja a vs.hu

A sydney-i New South-Wales Egyetem kutatói azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy kiderült: a dingónak nincsen tudományos leírása sem. Ezt követően elővettek egy képet – amely az 1789-ben ide érkező Phillips kapitány újságjában jelent meg –, ezen egy dingó szerepel. A dingókat gyakran összekeverik a vadkutyákkal. Ez azért probléma, mert az ausztrál tövények szerint az állatokat megdézsmáló dingókutyákat azonnal le lehet lőni, de a dingó védett állat – viszont nehéz különbséget tenni közöttük.

A kutatók ezután azt keresték, hogy mitől dingó a dingó, éppen ezért előkerestek 19. századi dingómaradványokat – bőrdarabokat, csontokat és kitömött állatokat –, azért ebből az időből, mert ekkor még nem keveredtek az Európából behozott kutyafajtákkal. Végül a maradványok segítségével elkészítették az állat hivatalos, tudományos leírását – ezek segítségével el lehet különíteni a fajokat egymástól. Így derült ki az is, hogy a dingó önálló faj, melynek hosszabb orra, nagyobb koponyája, bozontos farka és hegyes füle van. A dingók színe sem egységes, a fehértől a cserszínen át egészen a fekete cserig. Ráadásul ugyan a kutyák és a dingók közös őssel büszkélkedhetnek, de utóbbiak háromezer évig teljes elszigeteltségben éltek – írta a Sydney Morning Herald.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: vs.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...