Tilos lesz hat hónaposnál fiatalabb kisállatot árulni állatkereskedésben Nagy Britanniában

Hosszú évek óta a szaporítás visszaszorításáért küzdenek az állatvédő szervezetek. Most sikerült egy nagyon fontos részeredményt elérni: aki mostantól hat hónaposnál fiatalabb kölyökkutyát vagy kismacskát szeretne maga mellé választani, az új rendelet szerint ezt kizárólag tenyésztőktől vagy állatvédő szervezetektől teheti meg.

 

Nagy-Britannia egyik hatalmas problémája a szaporítás szempontjából az állatkereskedések működése. Míg nálunk nem jellemző, hogy kutyát vagy macskát árusítanának a kisállat boltokban, addig Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban ez teljesen bevett szokásnak számított eddig.

Az új rendeletet májusban vitatták meg a brit törvényhozásban, erről mi is beszámoltunk, és úgy néz ki, már október 1-től megtiltják, hogy az engedéllyel rendelkező állatkereskedők nyolc hetesnél fiatalabb kutyát és macskát árusítsanak. Angliában egyébként már így is kevesebb, mint száz kereskedőnek van engedélye. A szigorítás célja, hogy gátat szabjanak a szaporításnak.

A folyamatot egy kutya tragikus története indította el, az egyeztetés az ún. „Lucy’s Law” (Lucy törvénye) néven vált ismertté. 2013-ban egy Lucy nevű eben keresztül figyelt fel az ország a botrányos tenyésztőtelepekre. Az akkor ötéves kutyát egy walesi kutyatenyészetből menekítették ki, miután a szaporítótelep vezetőjének már nem kellett, mert képtelen volt többet elleni. Az állat súlyos beteg volt: szűk ketrece miatt elferdült a gerince és epilepsziás lett. Lucy 2016-ban pusztult el, élete és halála egyszerre mutatja meg, ami ellen küzdeni kell.

Az eset után kampány indult a Lucy-törvény elfogadásáért, amellyel meg akarták tiltani, hogy harmadik féltől kerüljenek kereskedelmi forgalomba az állatkölykök. A törvényt támogató petíciót csaknem 150 ezren írták alá. 
Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a tiltással biztosítható lenne, hogy a kisállatok élete jól kezdődjön, azok az emberek pedig, akik nincsenek tekintettel az állatok jólétére, többé nem részesülhetnének a szörnyű üzlet hasznából.
Theresa May kormányfő tavaly ígéretet tett arra, hogy leszámolnak az országban működő illegális tenyésztelepekkel.

Nincs teljesen biztos adat, hogy mennyi kölyökkutyát adnak el szaporítók közvetlenül az embereknek, de Nagy-Britanniában nagyjából 40,000-80,000 közé teszik a számukat évente. Remélik, hogy a külföldről – sokszor Magyarországról is – érkező illegális kutya szállítmányok száma is redukálódik az intézkedéssel.

 

Valami elindult:

Brüsszel végleg betiltja az állatkísérleteket

Az indonéz kormány támogatja a kutyahús kereskedelem teljes betiltását

Egyre több amerikai állam tiltja be a kutyák árusítását a kisállat kereskedésekben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: bbc
kezdőfotó: change.org

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...