Saját KB bal
Saját KB jobb

Egyre több amerikai állam tiltja be a kutyák árusítását a kisállat kereskedésekben

„Mennyibe kerül az a kutyus ott a kirakatban?” – Nálunk talán idegenül cseng, bár a magyar kisállat börzéken vagy a kutyavásáron mi sem „panaszkodhatunk” az igénytelenség terén. Az Egyesült Államokban azonban egy jól ismert jelenség, de szerencsére egyre több állam ismeri fel a helyzetet: ahhoz, hogy a tenyésztőket igényes munkára kényszerítsék, a szaporítókat pedig ellehetetlenítsék, egyre több helyen be kell tiltani be a kisállat kereskedések kutya-kínálatát.

 

Maryland nemrég a második állam lett, amely megtiltotta a kutyák és macskák kiskereskedelmi árusítását. A jogszabályok megalkotásának egyik mozgatórugója az, hogy a szaporítókat megsemmisítsék, akik a kutyákat embertelen körülmények között tenyésztik, és elaltatják, ha már nem képesek fialni. A törvény hasonló a tavalyi kaliforniaihoz képest, bár utóbbi lehetővé teszi a boltok számára, hogy olyan kutyáknak keressen gazdát, akik menhelyről kerülnek a boltba.

Több mint 250 önkormányzat vezetett be saját tilalmat vagy korlátozást a kedvtelésből tartott állatok értékesítésére és a tenyésztőkre. Idén ősszel például az ohio-i választók fognak dönteni arról, hogy elfogadják-e az országos referendumot, amely megköveteli, hogy a tenyésztők tegyenek eleget a megfelelő állatgondozási előírásoknak, és megtiltja azoknak a kereskedelmet, akik ezeket nem teljesítik – bárhonnan is akarjanak kutyát eladni. New York, Pennsylvania és New Jersey törvényhozói pedig saját tilalmi rendszert dolgoznak ki, hogy megakadályozzák a kiskutya- és a cica- szaporítást és kereskedelmet, és erre igyekeznek ösztönözni a többi önkormányzatot is.

– Azt mondják, hogy egy társadalom értékei megítélhetők azáltal, hogyan kezeli az állatait. Akkor ez egy igen gyenge bizonyítvány rólunk, hogy a kutya- és macska farmok még mindig léteznek  – mondta Michael Gianaris szenátor. Az ő törvényjavaslata lehetővé teszi, hogy a kisállat boltok menedéket nyújtsanak olyan állatoknak, akiket örökbe fogadni lehet, de eladni nem. Gianaris szerin a jó hírű tenyésztők rendszere rendben van, de az eladásra szánt állatok tömegtermelése az, amit meg kell próbálni megakadályozni.

Maryland már rendelkezik olyan szabályokkal, amelyek arra vonatkoznak, hogy a kedvtelésből tartott boltok közzétegyék a tenyésztőkre vonatkozó információkat, és elutasítsák az olyan tenyésztő állatainak eladását, akit az elmúlt két évben beidéztek valamilyen ügyben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumához. De a kritikusok szerint a jelenlegi törvény hanyag – részben azért, mert a szövetségi előírások nem elégségesek, részben pedig azért, mert a végrehajtás rendszere elég laza, az elmúlt években még mindig sok olyan boltot találtak, amelyek nem tartották be a törvényeket. Így idén itt is szigorítás várható.

– Annak érdekében, hogy kiéheztessük a kölyökgyárakat, el kell vágnunk az értékesítés lehetőségeit – nyilatkozta az egyik törvényalkotó. – A társállatok évezredeken keresztül formálódtak az emberek mellett. Tudjuk, hogy fájdalmat és félelmet éreznek. A kölyök gyárak barbár helyek, amelyeknek nincs helye a 21. században. –

A kisállat kereskedések ugyanakkor azt állítják, hogy tisztességtelen büntetni egy egész iparágat, amit csak néhány szaporító ront le. Sokan úgy gondolják, hogy egy kutya szerető embernek meg kell adni a jogot, hogy onnan vegyen magához házikedvencet, ahonnan szeretne – legyen az kisállat kereskedés, neves tenyésztő vagy menhely.

A kisállatbolt lobbi igyekszik visszaszorítani a törvények átvételét, de mintegy fél tucatnyi államban – Illinois, Massachusetts, Tennessee, Georgia, Florida és Missouri – ahol törvényi erőfeszítéseket tettek az önkormányzati tilalmak megszüntetésére, szerencsére kudarcot vallottak.

Abban azonban igazuk van a boltoknak, hogy a kutyák igen kis részét vásárolják csupán az üzletekben, egy hatalmas piac azonban egyelőre még érintetlen, és ez az internet vagy a piacok.

 

Ez egy hatalmas harc:

Kalifornia államban mostantól tilos a szaporítók kutyáit árulni

Így ismerd fel a szaporítót

Magyar piacokról, csempészekről és szaporítókról számol be a külföldi sajtó

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: usnews

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...