Brüsszel végleg betiltja az állatkísérleteket

A belga kormány hatalmasat lépett előre: saját országában véget vet az állatkísérleteknek! 2020. január 1-ével tilos lesz mindenfajta állatkísérlet, amelyet kutyákon, macskákon vagy főemlősökön végeznek. Öt évvel később, 2025. január 1-étől pedig bármilyen biztonsági teszteléshez és oktatási célra is tilos lesz élő állatokat használni.

 

Két nemzetközi szervezet, a Belgian animal protection organization (GAIA), valamint a Cruelty Free International (CFI) óriási kampányának köszönhető, hogy elérték a szemléletváltást a törvénykezésben. Lehet, hogy a türelmi idő kegyetlennek tűnik, de valaminek valahol el kellett kezdődnie, és a szervezet vezetői üdvözlik az ország hozzáállását. 

 

– Fantasztikus hír Belgiumból. Azt mutatja, hogy a kormányok igenis képesek megváltoztatni az állatkísérletekről szóló törvényeket – nyilatkozta said Michelle Thew, a CFI vezetője. – Meg fogom keresni a brit kormányt is, hogy lássák, mi történt Brüsszelben, és kövessék a példáját! –

A CFI legutóbb összegyűjtött adatai szerint legalább 115 millió állatot használnak fel évente különböző kísérletekhez. A legszomorúbb tény, hogy a globálisan végzett állatkísérletek nagy része nem is feltétlenül szükséges és nem is olyan megbízható, mint ahogy gondolnánk – sőt, épp ellenkezőleg. Az állatok fizikuma, testi folyamatai teljesen mások, mint az emberé. A kutatások kimutatták, hogy azok a gyógyszerek, amelyek 90%-ánál ígéretes eredményt érnek el az állat teszteken, legnagyobb részben elbuknak az emberi vizsgálatokon, valamint a gyógyszerek 93 veszélyes mellékhatásából csak 19%-ot tudtak megjósolni állatkísérletekkel.

A kutatók munkája mostantól az lesz a türelmi időszakban, hogy megfelelő alternatívákat dolgozzanak ki, amellyel kiváltható az állatokon való tesztelés. Ezáltal a kutatási területek fejlődni fognak, azonban a humánusság fogja vezetni az eredmény megtalálásába fektetett ötleteket.

Tisztelt törvénykezés! A módszer szabadon másolható!

 

Valami elkezdődött:

Kanada hamarosan betilthatja az összes olyan kozmetikai terméket, amely állatkísérletet használ

Kedves természetért cserébe kísérleti labor

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet
 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...