Saját KB bal
Saját KB jobb

A szivárványhíd emlékezés napja – 5 mód, hogy megemlékezz szeretett kutyádról, aki már nem lehet veled

Augusztus 28-a hivatalosan a „Szivárványhíd” emlékezés napja – bár nekünk, gazdiknak az egész év egyetlen napja sem múlhat el anélkül, hogy ne gondolnánk azokra a szeretett négylábúakra, akik már nem lehetnek velünk. Mégis jó egy olyan nap, mikor minden gazdi egyszerre gondol arra a sok jótét lélekre, akik már átkeltek azon a bizonyos szivárványhídon. Adunk pár tippet, hogyan tudunk ezen a napon is méltóképp megemlékezni róluk.

 

Ha nem is hiszünk a mennyország létezésében, minden gazdi jóérzéssel gondol arra, hogy elhunyt kedvence már egy jobb helyen van – túl a szivárványhídon, az örök vadászmezőkön vagy nevezzük akárhogyan. És ez jó lehetőséget teremt arra, hogy valahogy ápoljuk az emléküket. A gyász feldolgozása nagyon fontos folyamat, és ezek a napok sokat segíthetnek, hogy egyre jobban és könnyebben érezzük magunkat a veszteségek ellenére.

1. Rendezzünk egy kis ceremóniát

A házikedvencek elvesztése fájdalmas, és néha olyan gyorsan történik, hogy nincs időnk egy megfelelő emlék megtartására, elkészítésére. Ezt azonban pótolhatjuk ezen a napon: nem kell bonyolultnak lennie, a hangsúly inkább az ünneplésen és az emlékezésen van. Összegyűlhetünk többen is, akik mind szerették az ebet, kiváló alkalom a gyász közös elengedésére. Ha megtartottuk kutyánk hamvait, ez a nap is tökéletes lehet arra, hogy egy végső nyughelyet találjunk neki.

 

2. Osszuk meg egymással a jó emlékeket

Nehéz lehet beszélni az elvesztett kutyánkról, de mégis: ahelyett, hogy a fájdalomra koncentrálnánk, emlékeznünk kell a jó időkre és érdemes megosztanunk a pozitív emlékeket másokkal is. A veszteség miatt érzett fájdalmat megelőzően kedvencünk egy életre szóló szeretetet és boldogságot adott nekünk, az emlékek felidézése pedig az egyik legjobb módja, hogy soha ne feledkezzünk meg róla. A mi pozitív történeteink ráadásul ösztönözhetik azokat, akik azért nem vállalnak kis kedvencet, mert félnek az elvesztésétől.

 

3. Alkossunk valamit

Sokan találják meg a nyugalmat a művészetben vagy más kreatív alkotások révén. Függetlenül attól, hogy érezzük-e magunkban a tehetséget, próbáljunk meg alkotni valamit, ezzel is az emlékezés jó oldalát kidomborítva. Lehet az rajz, festmény, költemény, dal, videó, történetírás, vagy akár csak egy gondolatgyűjtemény, amelyet leírunk. Használhatjuk bármelyik megmaradt tárgyat, ami az övé volt, vagy egyik készségünket, egy biztos: meg fogunk lepődni, mennyire katartikus és megnyugtató tud lenni, ha magunk alkotunk kedvencünkről valami maradandót.

 

4. Hordjunk valamit, ami rá emlékeztet

A gazdik kedvenceik éltében is nagyon szeretik a kutyás kiegészítőket, ékszereket, az is mutatja ezt, hogy egyre több ilyet lehet kapni.  Valamilyen kiegészítő, egy karkötő vagy egy nyaklánc, amely kedvencünkre emlékeztet, erővel hathat ránk a nehezebb és a jó időkben is, egy vizuális szimbólum lehet, amelytől azt érezhetjük, hogy kutyánk mindig veled van. A bátrabbaknak a tetoválás iránya is szabad utat biztosít az emlékezéhez.

 

5. Gondolkozzunk el egy új kiskedvencen

Lehet, hogy egészen azóta nem lett új kutyánk, mielőtt az előzőt elvesztettük. Bár sürgetni nem szabad az új elköteleződést, főleg, ha a gyász folyamata még nem ért véget. De elgondolkodni biztosan érdemes, hogy készen állunk-e újra közel engedni magunkhoz valakit. Egy új kutyus örökbe fogadása nagyon szép módja annak, hogy elismerjük előző kedvencünk szeretetét és barátságát, hiszen ha újra bevállaljuk mindazt, ami vele járt, az azt jelenti, hogy megéri újra végig élni mindent, amit tőle kaptunk.

 

Ezeket is ajánljuk:

Megérzik és értik-e a kutyák saját haláluk pillanatát?

Kermit gyász-terápiás kutyaként dolgozik

Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...