Photo by Honest Paws on Unsplash

Kutatás bizonyítja, hogy mi a hosszú kutyaélet titka

Egy minden eddiginél nagyobb felmérés segítségével angol kutatók meghatároztak, mely kutyáknak van a legnagyobb esélyük a hosszú életre.

A tanulmány vezető szerzője Kirsten McMillan, a Dogs Trust, vagyis az Egyesült Királyság legnagyobb kutyás  egyesületének adatelemzője. Csapat több mint 500 000 kutya adatát vizsgálta meg, és számos fontos következtetést levontak a statisztikákból. Megállapították, hogy egy kutya életének várható hosszát elsősorban a testmérete, a neme, származása és az orrhossza határozza meg. Egy közepes termetű, nyomott orrú kan kutyának közel háromszor nagyobb valószínűséggel lesz rövidebb élete, mint egy kistestű, hosszú orrú kutyának. Egy angol buldog tehát nagy valószínűséggel rövidebb ideig fog élni, mint egy tacskó, vagy egy kis olasz agár.

Nem igaz, hogy a keverék kutyák tovább élnek

Sok ember számára nem nagy újdonság, hogy a testméret nagyban befolyásolja a kutyák várható élettartamát. Sőt a nyomott orrú kutyák betegségeiről, egészségügyi állapotáról is számos híradás történt az elmúlt években. A kutatók azonban most arra is bizonyítékot találtak, hogy a szukák általában tovább élnek, mint a kanok. A vizsgált időszakban a szuka kutyák átlagos élettartama 12,7 év volt, míg a kanoké 12,4.

De ami ennél is meglepőbb, a fajtatiszta kutyák általában tovább élnek, mint a keverékek. A fajtatiszta kutyák átlagos élettartama 12,7 év volt, míg a keverékeké 12 év. Nem igaz tehát, hogy a keverék kutyák erősebb genetikával és kevesebb öröklődő betegségre hajlamos génnel születnek. Mint ahogy az sem, hogy tovább élnek, amolyan túlélők a kutyák között.

Ezek a fajták élnek a legrövidebb ideig

Az adatelemzés során megnézték azt is, mely fajták élnek átlagosan tovább és melyek rövidebb ideig. Itt is beigazolódott, hogy a kisebb termetű, hosszú/normális orrú kutyák élnek a legtovább. Az ő átlagéletkoruk 13,3 év volt. A leghosszabb életű fajta a shetlandi juhászkutya lett. A nyomott orrú kutyák, például a buldogok ennél jóval kevesebb ideig éltek. A szukák 9,6 évet, a kanok pedig 9,1 évet. Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok kizárólag az Egyesült Királyság kutyáira vonatkoznak, hiszen kizárólag itt élő kutyák adatait használták fel az elemzés során.  A trend azonban nagyon hasonló egész Európában.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: scientific report

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...