Saját KB bal
Saját KB jobb

Megtudhatod, milyen fajták keveréke a kutyád!

Vajon honnan származik a kutyám? Kik voltak a felmenői? Keverék kutyás gazdiként gyakran felmerül a kérdés – már csak azért is, mert mindenki ezt kérdezi tőlünk. Meg persze azért is, mert észrevesszük, hogy ez olyan tacskós / foxis / vizslás / … Aztán ott van az egészségügyi kérdés. Sokszor akkor találkozunk a fajta kérdéssel, amikor az állatorvos valamilyen jellemzően „fajtás” betegséget diagnosztizál. Ilyenkor sokszor meglepődünk, hiszen kedvencünk fizimiskája még csak köszönő viszonyban sincs a „fajtával”. Néha jó lenne tudni, vajon milyen fajták keveréke lehet kedvencünk.

A kíváncsiságunknak persze van racionális oka is. A fajtákra jellemző viselkedések, szokások, betegségek, „mániák” ismerete segíthet, hogy jobban megismerjük kutyánkat. Esetleg abban is, hogy felkészüljünk a várható viselkedésbeli vagy egészségügyi kihívásokra. Ha tudjuk, hogy kutyánk németjuhász keverék, akkor például biztosan odafigyelünk az ízületeire, elvisszük kivizsgálásra, megelőzésképp pedig ízületvédőt adunk neki vagy fizióra járunk. Ha tudjuk, hogy kedvencünkben retriever vér csörgedezik, az segíthet a számára megfelelő játékok, sport és elfoglaltságok kiválasztásában.

Fontos tudni, hogy a külső nem mindig megbízható, ha a fajtára szeretnénk következtetni. Egy felmérésben menhelyi dolgozókat kértek meg, hogy állapítsák meg a keverékek fajtáját. A legtöbb esetben a ránézésre, külső alapján megállapított fajta köszönőviszonyban sem volt a DNS teszt eredményeivel.

Na már most, itt érkeztünk el a kérdés nyitjához. Kutyánk felmenőiről és a benne oly tökéletesen keveredő fajtákról ugyanis csak DNS vizsgálattal kaphatunk pontos információt. Erre szerencsére hazánkban is van lehetőség. Az állatorvosunktól kérhetjük a kutyánk vérmintájának laboratóriumi vizsgálatra küldését. Ez azt jelenti, hogy az állatorvos vért vesz a kutyánktól, majd a mintát eljuttatja a vizsgálatot végző laborba. Ott elvégzik a minta vizsgálatát, és hamarosan elküldik az eredményeket.

Ezek persze egészen meglepőek is lehetnek, hiszen a genetika útja kiismerhetetlenek – legalábbis a laikusok számára.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Fotó: 김 대정: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hazi-kedvenc-aranyos-szorme-allatok-2827238/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...