Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Michael on Unsplash

ELTE kutatás: a nagytestű kutyák lassabban öregednek mentálisan

Az ELTE Etológia Tanszékének legújabb kutatása szerint a nagytestű kutyáknál lassabb az időskori mentális hanyatlás üteme.

Kutyatartók körében régóta ismert tény, hogy a kisebb méretű négylábúak gyakran tovább élnek, mint nagyobb testű társaik. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez a méretbeli eltérés mennyiben befolyásolja az állatok viselkedését és mentális képességeit az idő múlásával. Az ELTE Etológia Tanszékének friss kutatása  több mint 15 000 egyed adatait elemezte. Rávilágított arra, hogy a nagyobb testű kutyák esetében a viselkedésbeli változások már 7-8 éves korban megjelenhetnek, míg a kisebb méretűeknél ez csak később, 10-11 évesen kezdődik. Ugyanakkor a nagyobb kutyák lassabban mutatnak hanyatlást, mint kisebb társaik.

A nagytestű kutyák mentálisan lassabban hanyatlanak

A kutatás továbbá kiemeli, hogy a nagyobb kutyák rövidebb életűek lehetnek, de mentális egészségük hosszabb ideig marad stabil, kevésbé hajlamosak a kognitív romlásra. A különböző méretű és fajtájú kutyák élettartama jelentős eltéréseket mutathat, a legkisebbek akár 14 évig is élhetnek, míg az óriás méretű társaik átlagosan 7 évig.

A kutatócsoport az állatok viselkedési és mentális változásait, azok kezdetét és előrehaladását elemezte. Figyelembe véve a testméretet, fejformát és fajtatisztaságot. Az eredmények szerint a viselkedési és mentális öregedés általában 10 és fél éves kor körül kezdődik, és a nagyobb testméretű kutyáknál ez a folyamat korábban indul el, bár lassabban halad. Turcsán Borbála, a tanulmány vezető szerzője szerint a nagyobb kutyák fizikai állapotának romlása hamarabb kezdődik, és a betegségek, valamint az érzékszervi funkciók csökkenése előbb vezet az öregedés jeleinek megjelenéséhez, mint a mentális hanyatlás. Ezzel szemben a kisebb kutyáknál gyakrabban figyelhető meg az időskori mentális romlás.

A gazdik korábban tekintik kutyájukat idősnek a valós állapotnál

A tanulmány egyik meglepő megállapítása, hogy a kutyatulajdonosok gyakran már 6 éves kor körül „öregnek” tekintik kedvenceiket, függetlenül azok méretétől vagy fajtatisztaságától. Kubinyi Enikő, a kutatás egyik résztvevője szerint ez a korai „öregítés” a külső jelek, mint az őszülés és más alig észrevehető változások miatt lehet. Az új eredmények hangsúlyozzák, hogy a testméret nemcsak az élettartamot, hanem az öregedési folyamatot és az egészségi állapotot is befolyásolja, különösen a szélsőséges méretkategóriákban. A kutatási adatok szerint a a 10-30 kilogrammos súlyú egyedek maradnak a legtovább egészségesek az élettartamukhoz képest.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia

Fotó: Canva

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...