JohnHInbox képe a Pixabay -en.

Keresőkutya segíti a balatoni halőrök munkáját

A keresőkutya több alkalommal is sikeresen teljesítette a halőri feladatokat.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adta hírül a napokban, hogy szolgálati kutyájuk sikeresen teljesített már több halőri feladatot is. A társaság honlapja szerint a kereső kutyák alkalmazása egyre elterjedtebbé válik a horgászok ellenőrzésében.  A balatoni projekt sikerén felbuzdulva pedig a tervek szerint a jövőben változó helyszíneken, folyamatosan fogják alkalmazni a halőr szolgálati kutyát. A horgászok így egyre gyakrabban találkozhatnak majd négylábú szimatoló halőrökkel az ellenőrzések során.

A déli part ellenőrzésében folyamatosan részt vesz kereső kutya

A halőrök és négylábú munkatársuk legutóbbi bevetése a déli part kikötőiben zajlott, ahol a fogási naplók vezetésének pontosságát ellenőrizték. Különösen az év vége felé figyeltek oda, amikor a horgászok hajlamosak lehetnek túllépni a napi megtartható hal mennyiségét, hogy meglegyen a halászlére való a karácsonyi menühöz.

Egy konkrét esetről is beszámoltak, mely Balatonlellén történt. Egy horgászt a mólónál állítottak meg, a kutyának köszönhetően pedig előkerült egy szabálytalanul megtartott süllő. A kutyák szimata nem csal, legyen szó halról vagy egyéb más szaganyagról. Ezt számos más területen is bizonyítják nap, mint nap.

A kereső kutyák biztosítják számos területen a maximális hatékonyságot

A kereső kutyák sok más területen is nélkülözhetetlenek. Például a rendőrségnél, ahol kábítószer-keresésre, bűnügyi helyszínek átvizsgálására, vagy eltűnt személyek felkutatására alkalmazzák őket. A mentőszolgálatoknál is fontos szerepük van, ahol lavinák vagy földrengések után keresik az eltemetett túlélőket. A vakvezető és segítő kutyák pedig a fogyatékkal élő emberek mindennapi életét könnyítik meg. Ezeken a területeken a kutyák biztosítják a hatékonyságot, erre pedig csak ők képesek. Nem helyettesíthetők semmivel.

A szolgálati kutyák tehát sokféle területen válnak elengedhetetlenné az emberi társadalom számára. Legyen szó a Balatonon történő halőrzésről vagy más, életmentő tevékenységekről, ezek az állatok kiváló képességeikkel és hűségükkel mindig is fontos részét képezik majd az életünknek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: hirbalaton.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...