Képernyőfotó- Youtube/DeepMarineScenes

Ez a tengeri csillag fej és agy nélkül is képes tanulni

Kutatók bebizonyították, hogy a „brittle star” vagyis a törékeny tengeri csillag agy nélkül is képes elsajátítani, megtanulni bizonyos dolgokat.

A törékeny tengeri csillag megjelenése egyedülálló, hiszen 2,5 centiméteres testkorongján elhelyezkedő karjai akár 15 centiméteresek is lehetnek. Színe változatos. Felül feketés vagy világosbarna, hasi oldalán szürke vagy sárga, gyakran világosabb vagy sötétebb barna. Tüskéi rövidek, a bőrhöz szorosan simulóak, ami miatt felülete simának tűnik.

Mozgás közben tanul

A törékeny tengeri csillagok azonban nem csupán megjelenésükben különlegesek. Kutatások szerint ezek a fej nélküli élőlények agy nélkül is képesek tapasztalatok révén tanulni. A Duke Egyetem kutatói, köztük Julia Notar és Sönke Johnsen, azt fedezték fel, hogy ezek az állatok – melyek leginkább a sziklák alatt vagy a homokban rejtőznek – képesek összekapcsolni különböző ingerületeket a klasszikus kondicionálás révén. Egyik legismertebb példa erre Pavlov kutyáinak kísérlete, ahol a kutya megtanulta, hogy a csengő hangja étkezési időt jelent, még akkor is, ha nem látott ételt.  Ezt a klasszikus kondicionálást eddig csak kevés állatfajnál mutatták ki, különösen az echinodermák között, melyek agy nélküli lények.

Egyedülálló tanulási képességek

A kutatók 16 törékeny tengeri csillagot helyeztek el különálló víztartályokban, és videokamerával rögzítették viselkedésüket. Egyik csoportjukat kondicionálták, azaz minden etetéskor elsötétítették a fényeket. Ezek a tengeri csillagok megtanulták összekötni a sötétséget az étkezéssel, és még azelőtt előbújtak rejtekhelyükről, hogy az ételt betették volna a tartályokba. Ez azt jelenti, hogy a törékeny tengeri csillagok képesek tanulni és emlékezni anélkül, hogy szagolnák vagy ízlelnék az ételt – a fény elsötétülése önmagában elég volt a reakció kiváltásához. A kutatók továbbra is vizsgálják, hogyan képesek a tengeri csillagok ilyen eltérő idegrendszerrel tanulni és emlékezni. Ez a kutatás nemcsak a törékeny tengeri csillagok viselkedésének jobb megértéséhez járul hozzá, hanem új megvilágításba helyezi az állatok tanulási képességeit általánosságban is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...