Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon minden kutya ugyanolyan képességekkel bír?

A tanulással a kutyák éppúgy vannak, mint az emberek. A tanulási képességek eltérőek, néhány kutya gyorsan, néhány pedig lassabban sajátítja el ugyanazt a dolgot. A tanulás időtartamát számos tényező befolyásolja, valamint az is, hogy mit próbálunk megtanítani ebünknek. Martin Deeley világszerte ismert és elismert kutyakiképző néhány hasznos tanácsát olvashatjátok.

A gazdik sokszor elkövetik azt a hibát, hogy kölyökkutyájukat összehasonlítják egy másik, azonos korú kölyökkel. A kiskutyák, még ha azonos alomból származnak is, nagyon eltérő tanulási képességekkel rendelkezhetnek. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy sok időt töltünk a kölyökkel és megfigyeljük, hogyan tanul és fejlődik. Figyeljük meg, mennyire hajlandó együttműködni velünk, mennyire makacs, mennyire független tőlünk. Ismerjük meg a személyiségét, találjuk meg, hogy mi az, ami tetszik neki, mivel tudjuk a leginkább motiválni akkor, amikor a megfelelő viselkedést mutatja.

kutyabarat kutyabarát kutya

A tanítás során előfordulhat, hogy csak nagyon apró lépésekben tudunk haladni, sőt az is megeshet, hogy vissza kell lépni a képzés egy előző fázisába. Ne hagyjuk azonban, hogy ez elvegye a kedvünket! Alkalmanként nem árt lassítani. Mindig legyünk következetesek, szánjunk elég időt és energiát a tanításra, legyünk határozottak és kezeljük megértéssel a kiskutyánkat.

Előbb – utóbb minden kutyánál elérkezik majd az idő, amikor figyelmetlen lesz, ő akarja eldönteni, hogy engedelmeskedjen-e, úgy tesz, mintha nem értené meg a már ismerős parancsot. A kiskutya valójában ilyenkor is jó akar lenni, segíteni kell neki, hogy túljusson ezen az időszakon.

Még az okos kutyák is találkozhatnak olyan nehézségekkel, amelyek lassítják a tanulás ütemét. Ezt okozhatja valamilyen – a kutya számára – zavaró dolog, a tanítási módszer, vagy a tanítás során használt eszköz. Az ismeretlentől való tartás, vagy egyéb zavaró ingerek is létre tudják hozni a tanulási nehézségeket. Vannak olyan parancsok, melyeket kutyánk könnyebben elsajátít, és vannak olyanok, melyek tanítása hosszabb időt vesz igénybe.

Ne feledjük, hogy a kutyák képzése a nap 24 órájában, a hét minden napján és az év mind az 52 hetén át tart.

kutyabarat kutyabarát kutya

Tény az, hogy ha valami miatt már kialakult a rossz szokás, akkor a kutya ragaszkodni fog a szokásához. A helyes magatartást ösztönözve, a feladatot sokszor ismételve és a helyes megvalósítást jutalmazva tudjuk átalakítani a berögzült szokásokat.

Mindig állj készen a tanításra! Tehát ha valami olyat tesz, amit nem szeretnél, azonnal helyesbíts. Például, ha engedély nélkül elhagyja a helyét, tanítsd meg, hogy várja meg, amíg ezt megengeded neki. Csak akkor menjen ki az ajtón, ha te erre engedélyt adsz. Amikor vendégek jönnek, üljön le és várja meg, hogy a vendégek köszöntsék. Séta alatt ne húzzon a pórázon, ha így tesz, mindig lassíts és állj meg.

A kutyák tanításának legnagyobb titka a következetességben rejlik.

Kevés a hivatalos „tanóra”, de minden tevékenység végzése tanítási időnek számít és lehetőséget ad a tanításra. Ha erre odafigyelünk és rutinszerűen végezzük, akkor egy napon valakitől azt fogjuk hallani: „Milyen jól viselkedik ez a kutya”, és erre büszkén válaszolhatjuk: „igen, egy született tehetség”!

(kutyabarát.hu)

Forrás: Martin Deeley

Képek forrása: cesarsway.com, pets4homes.co.uk, bloomingpaws.net

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...